Diari Més

Societat

El Gaudí Centre de Reus evoluciona per poder ser accessible per a tothom

Aplica mesures com dotar d'un bucle d'inducció el taulell de l'entrada o oferir un servei de 'signo guia'

Es podran veure les 'signo guies' a través de tauletes o mòbils.

El Gaudí Centre de Reus evoluciona per poder ser accessible per a tothomGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Reus Promoció està treballant per fer més accessibles els equipaments turístics de la ciutat. El Gaudí Centre ha estat l'espai escollit per iniciar aquest procés d'adaptació, per tal que tothom el pugui visitar sense cap impediment.

En concret, les primeres mesures que s'adoptaran permetran millorar l'atenció de les persones amb discapacitat auditiva. Per exemple, es dotarà d'un bucle d'inducció el taulell de l'Oficina de Turisme i s'introduiran bucles portàtils o d'inducció individual per a les audioguies.

D'aquesta manera, la persona que porta audiòfon o implant rebrà el so aïllat de reverberacions i del soroll ambiental. La iniciativa s'emmarca en la implantació del nou Pla per a l'Accessibilitat Universal dels Recursos Turístics de la Ciutat, que es va presentar ahir. A més, des d'ahir, el Gaudí Centre disposa d'un nou servei de visita mitjançant una signo guia, que consisteix en diferents clips audiovisuals amb la llengua de signes catalana i la llengua de signes espanyola, també subtitulats. Els visitants hi podran accedir a través de tauletes o dels seus telèfons mòbils.

Per facilitar l'accés al Gaudí Centre, també s'incorpora una nova senyalització mitjançant pictogrames, imatges estàndards que faciliten la comprensió de la informació a persones amb trastorn de l'espectre autista o altres dificultats cognitives, així com a visitants d'altres països.

Així mateix, s'han adquirit diferents elements per facilitar l'experiència, com cadires de rodes autopropulsades, caminadors de rodes amb seient o bastons. Addicionalment, s'està treballant en l'adaptació del material que s'empra per dur a terme les visites i en la compra de nou material sensorial.

En aquesta línia, aquest any, es farà efectiu un nou paquet de mesures adreçades a persones amb discapacitat visual que accedeixin al Gaudí Centre. A banda de col·locar plaques informatives en relleu o en braille als principals recursos museístics, s'aplicaran millores al mateix edifici, com ara bandes rugoses a les escales, indicacions dels desnivells o bandes podotàctils per marcar el recorregut preestablert. Tot això anirà acompanyat de diferents cursos de formació per a les persones que desenvolupen les tasques d'atenció i benvinguda al Gaudí Centre i a l'Oficina de Turisme.

La voluntat de la regidoria de Promoció de Ciutat és implantar les millores d'accessibilitat a la resta d'equipaments municipals i impulsar campanyes de sensibilització. «Pensem que el mateix sector, afectat positivament per l'increment de visites dels col·lectius que estem parlant, serà més procliu a prendre aquesta mena de mesures», va assenyalar la regidora, Montserrat Caelles, que va afegir que també es pretén «impulsar l'aplicació de les mesures per part dels agents del sector turístic en els seus negocis», com restaurants i comerços.

Per continuar en aquesta direcció, es va crear una Comissió d'Espais Inclusius, formada per les principals entitats que treballen en l'àmbit de la discapacitat. El pressupost de totes les mesures i accions efectuades i les que es desenvoluparan durant el 2023 és de gairebé 50.000 euros.

tracking