Diari Més

Universitat

La nova facultat de Medicina de la URV a Reus permetrà crear un «parc sanitari»

Els estudis previs conclouen que traslladar-la al campus Bellissens de la URV podria costar entre 60 i 80 milions d'euros

Imatge virtual de com s'espera que quedi la nova edificació del campus Bellissens.

La nova facultat de Medicina de la URV a Reus permetrà crear un «parc sanitari»Ajuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Disposar d'un «complex sanitari complet». En paraules del rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès, aquest és l'objectiu que perseguirà la nova facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que s'ubicarà just davant de l'Hospital Universitari Sant Joan, al campus Bellissens, on compartirà espai amb el centre de referència dels graus d'Economia i Empresa i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura.

«Que avui no estigui junt tot aquest coneixement que té la ciutat de Reus dificulta la innovació. Crear el parc sanitari ens ha de permetre millorar com a universitat i com a ciutat», va afegir ahir Pallarès, durant la presentació dels estudis previs per construir les futures aules. L'Ajuntament de Reus ha estat l'encarregat d'elaborar les anàlisis prèvies, que ha posat a disposició de la URV i que seran la base de la redacció dels documents tècnics per a la construcció del nou edifici i la urbanització del seu entorn. Amb tot, l'arquitecte de l'equip redactor Xavi Gallego va assenyalar que l'execució de les obres podria tenir un cost d'entre 60 i 80 milions d'euros.

«La nova seu ajudarà a consolidar l'arrelament de la universitat a la ciutat i contribuirà a mantenir el teixit d'estudiants universitaris», va declarar l'alcalde de la capital del Baix Camp, Carles Pellicer. El batlle també va subratllar que, juntament amb la futura estació de Bellissens, el projecte promourà la «dinamització de la zona sud de la ciutat».

L'equipament ocuparà uns 35.000 metres quadrats i, segons Gallego, es buscarà materialitzar un projecte que sigui «sostenible, elaborable en fases i fàcilment construïble». Així mateix, es té la voluntat que la construcció no sigui «molt contundent», sinó que sigui oberta i que es relacioni «amb l'entorn ja edificat».

Per aquest motiu, la facultat es dividirà en quatre mòduls –amb la possibilitat d'ampliar-se amb un futurible cinquè que aculli un nou Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació (CRAI)– i contemplarà la creació d'una petita plaça.

Les quatre peces, conformades per dues plantes soterrani, una planta baixa i tres pisos, estaran interconnectades a través de passeres que es proposen com a espais exteriors, amb zones enjardinades i espais d'ombra vegetal per a fomentar la interactivitat humana.

L'edificació més gran, amb façana a l'avinguda de Bellissens, contindrà l'aulari, l'aulari singular, la sala de dissecció, el centre de simulació i el deganat. La peça contínua albergarà els despatxos i zones comunes i la tercera, el centre de recerca biomèdica. L'últim espai l'ocuparan despatxos i més àrees comunes.

Per a Gallego, aquesta distribució «s'acota molt més a les necessitats que requereix una facultat d'aquestes característiques». «L'estudi preliminar dona forma a una necessitat de fa anys. Anirem a presentar aquest projecte on faci falta per aconseguir el suport econòmic», va afirmar Pallarès, que va qualificar la iniciativa de «la gran peça que fa falta» a la universitat.

L'actual facultat

Pel que fa al futur de l'actual facultat de Medicina i Ciències de la Salut, al carrer de Sant Llorenç, Pellicer va comentar que els pròxims governs «hauran de decidir» què volen fer amb aquest edifici, cedit a la URV per part de l'Ajuntament. «És un espai al centre de la ciutat i requereix un equipament adequat a la zona», va concloure.

tracking