Diari Més

La Confraria dels Sants Just i Pastor de Reus portarà enguany el pas a espatlles

Recupera una tradició que no es fa des del 2001 amb l'objectiu d'atreure més portants joves

La nova junta directiva pretén garantir el relleu generacional de l'entitat.

La Confraria dels Sants Just i Pastor de Reus portarà enguany el pas a espatllesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confraria dels Sants Just i Pastor recuperarà una tradició que fa anys que va caure en l'oblit: per Dimecres Sant, portarà el seu pas penitencial a espatlles. «Creiem que així atraurem el jovent de la ciutat, no com una qüestió religiosa, sinó cultural», va afirmar ahir el confrare major, Marià Gil, en la presentació del projecte.

Gil també va reconèixer que, en l'actualitat, l'atracció que senten els adolescents per la Setmana Santa reusenca «és molt poca, per no dir nul·la». «El jovent necessita reptes. Creiem que això els engrescarà a què s'apuntin i que motivarà que portin colles d'amics, famílies, que s'animin altres confraries...», afegí. Encara que a Reus la majoria de passos s'han portat històricament sobre rodes, hi ha dos precedents en què s'emmiralla la confraria: el misteri de Jesús de la Columna, que va ser portat a espatlles entre el 1952 i el 1975, i el misteri de la Mare de Déu de la Soledat, el 2001. «Després de 22 anys del darrer intent, per fi hi ha una confraria interessada a dur-ho a terme amb fermesa i determinació», assegurà Gil.

El pas, encapçalat per l'obra escultòrica Ecce Homo de Joan Rebull, ha de passar, però, per un procés de restauració, no només per adaptar-lo per ser carregat a espatlles, sinó també perquè l'estructura està «molt malmesa», tal com va detallar el capatàs adjunt dels portants, Josep Pere Moreira. Els treballs inclouran una rebaixa del pas d'entre sis i deu centímetres perquè, fins ara, «entra molt justet» a la Prioral de Sant Pere.

El pressupost puja fins als 9.000 euros i la confraria busca donatius per poder finançar la inversió, amb la voluntat de començar els assajos l'1 de març. «Fem una crida a entitats, empreses, ciutadans, que estimin Reus i les seves tradicions. Creiem que aquest és un projecte de ciutat», va afegir Gil.

Una altra de les metes que la junta directiva de la confraria va assumir el 2021, a banda de garantir el relleu generacional, era buscar un lloc espiritual permanent a la Prioral de Sant Pere perquè els fidels puguin venerar les imatges tot l'any. «Sempre acabava la Setmana Santa i es guardaven en un magatzem fins a l'any següent», explica el confrare major.

És per això que, tal com destaca Gil, estan mantenint converses «força avançades» amb el prior. «Segurament acabarem ubicant-les a la capella dels Dolors de la Prioral», celebra. Així mateix, des de la Confraria dels Sant Just i Pastor s'està treballant en un projecte de caritat amb la Fundació Mossèn Frederic Bara.

tracking