Diari Més
Víctor Perales

President de l'Associació d'Empresaris de l'Hostaleria de Reus

Hostaleria

«Ja tenim una menció, per què no podem crear Estrelles Michelin?»

Víctor Perales enceta la seva nova etapa a l'AEH Reus amb l'objectiu que la ciutat esdevingui una capital gastronòmica

Va decidir obrir el Flaps a Reus el 1997 per la falta de bars al nucli històric de la ciutat.

«Ja tenim una menció, per què no podem crear Estrelles Michelin?»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Víctor Perales (Tortosa, 1970) va donar els seus primers passos al món de la restauració a la rostisseria dels seus pares. «Vaig decidir fer alguna cosa pel meu compte per escapar-me d'allí», confessa. Tenia 18 anys quan va obrir el seu primer bar, a Miami Platja. Va passar per Riudoms i les Borges del Camp abans d'establir-se a Reus, on regenta, des del 1997, el Flaps. Ara, és el nou president de l'AEH Reus. — En assumir el càrrec, amb quina situació s'ha trobat?

— M'he trobat amb un moment dolç. Ara es treballa molt bé. Durant la pandèmia, vam treballar moltíssim, però era per coses lletges, com parlar dels canvis de normatives. Ara fa més goig. Nadal ha sigut espectacular. La gent té moltes ganes de sortir. Tenim molt bones perspectives de futur. La veritat és que la resta de l'any pinta molt bé.

— Com afronta el nou repte?

— Amb il·lusió. M'agrada treballar per a la comunitat. Considero que si tots junts treballem per fer que Reus sigui més gran del que és, ens acabarem beneficiant també individualment. Es tracta de fer bullir l'olla perquè Reus continuï estant al top.

— Quins objectius té?

— Els objectius que m'he marcat són programar més jornades gastronòmiques i fer que Reus, a banda de ser una capital del comerç, també ho sigui de la restauració, que la gent digui «anem a Reus a menjar, que s'hi menja molt bé i que hi ha molta varietat», que vegi que la ciutat està plena, maca, activa, i que s'hi pot anar a fer qualsevol cosa.

— Quins reptes ha d'encarar el sector aquest any?

— El fet de poder controlar les despeses és un dels reptes que tenim tots al davant. S'ha d'intentar buscar una estabilitat. La cervesa va pujar de preu l'1 de febrer altra vegada. O els restauradors acaben assumint la pujada i reduint el seu marge de benefici o, si en ple febrer, que després de festes és un mes tranquil, augmentem preus… El gran repte és intentar controlar costos i que els marges els puguem mantenir.

— Depèn de factors externs.

— Són coses que ens afecten molt, però amb què tenim molt poc a dir. Hem de navegar com podem per aquesta mala mar. Pel que fa a la resta d'aspectes, estem tranquils. Quant al nombre de restauradors, estem creixent. Tenim 75 activitats més de restauració que abans de la pandèmia. L'única preocupació que podem tenir és continuar treballant i fer-ho bé.

— Què és el que caracteritza la restauració reusenca?

— Reus sempre ha sigut una ciutat molt emprenedora i la seva distribució geogràfica, amb el centre, és espectacular, perquè tot està concentrat. Passejant, pots fer de tot. Tens establiments de bellesa, de roba… És com un centre comercial a l'aire lliure. A més, es fan campanyes específiques per atreure gent, d'aquí i de fora, com la Ganxet Pintxo o la Tapa Reus. De fet, em consta que restauradors de fora volen pujar a obrir negocis aquí. Tots tenen els ulls posats a Reus. Reus, últimament, quant a restauració, ha crescut molt. Abans, la gent, per anar a menjar, havia de sortir de Reus. Al cap de setmana, aquí no quedava ningú. Ara hi ha molta oferta. Fa anys, si ens haguessin dit que la gent de Cambrils o de Tarragona puja a Reus a sopar, no ens ho creuríem.

— Com d'important és establir connexions entre els locals?

— Nosaltres som un sector en què tothom va a la seva. Hi ha molta gent que pensa que la competència és el bar que té al costat. Jo sempre he pensat que la competència és el que està a una altra ciutat. Tots junts tenim més força. Si a Reus es fan campanyes per atreure la gent, acabem treballant més tots. Hem de continuar fent això.

— Quina percepció té la gent de la gastronomia de Reus?

— La sensació que té la gent del sector és bona. Hem crescut, es treballa bé i tothom en parla bé.

— Faltarà arribar al següent nivell.

— Ara ja tenim una menció a la guia Michelin i un Sol Repsol. Per què no podem crear Estrelles Michelin? Estem als ulls de les poblacions veïnes, que veuen que aquí hi ha moviment, i això farà que acabem tenint restauradors que són molt bons professionals que voldran pujar a explorar el mercat de Reus. Fa patxoca quan tens Estrelles a la teva ciutat, però, això sí, és la feina de tots ben feta la que ens farà tirar endavant i continuar creixent.

tracking