Diari Més

Festa

Les rues de Carnaval de Reus tornen a una ciutat que «s'ha quedat petita»

El president de la FRAC demana que la desfilada de lluïment pugui passar pels carrers del nucli històric i fer el tomb de ravals

Presentació del programa i cartell del Carnaval.

Reus es prepara per celebrar un Carnaval sense restriccionsAjuntament Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les rues i les carrosses tornaran a desfilar pels carrers de Reus. Del 16 al 22 de febrer, la ciutat viurà un Carnaval com els d'abans, després de dues edicions damnificades per la pandèmia. «La ciutadania té moltes ganes de sortir, de fer festa, de viure el Carnaval», celebrava ahir el regidor de Cultura, Daniel Recasens, en la presentació del programa d'actes.

Presidides pel Rei Carnestoltes i la Reina Pimpolla, les carrosses tornaran a desfilar amunt i avall pels passejos de Misericòrdia, de Prim i de Sunyer el dissabte 18 a la tarda, en el que serà, un cop més, el plat fort del Carnaval. Amb tot, el president de la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval (FRAC), Pere Torellols, no es va mostrar del tot satisfet amb què s'hagi mantingut el recorregut tradicional. En concret, voldria entrar al nucli antic, com ja havia reclamat en múltiples ocasions. «Reus se'ns ha fet petit», va expressar. També va recordar que el canvi de carrosses –que haurien de poder passar la ITV– es va plantejar com a condició per tornar al tomb de ravals, però va assegurar que això no es complirà. «Ni que en tinguem de noves, no podrem entrar», lamentà.

Torellols va celebrar que, aquest any, es repetirà «el mateix programa» que es va dur a terme el 2020. No obstant això, va matisar que s'ha trobat amb «una sorpresa », i és que hi haurà «menys participants i menys colles». «Ens ha sigut més dur muntar tots els actes», va assenyalar. De les cinquanta agrupacions que són sòcies de la FRAC, només en sortiran 41 a les rues. «No sé si és que estem encarcarats per la covid o això passa pel tema econòmic que estem patint», va analitzar. En aquest context, va esmentar que les carrosses que acostumen a freqüentar els joves «es mantenen», mentre que són les «de tota la vida» les que han registrat una baixada de membres o, directament, han optat per no sortir aquesta vegada.

D'altra banda, Recasens va agrair l'esforç que estan fent les colles per renovar les seves carrosses, retirant de la circulació els autobusos i camions que s'empraven en el passat i reemplaçant-los per unitats remolcades. El termini màxim que s'havia anunciat per canviar-les era el 2021, però l'esclat de la pandèmia ho va frenar. Un cop recuperada la normalitat, es va considerar que el 2023 tampoc es podrien complir les condicions perquè les entitats fa dos anys que sobreviuen «sense ingressos», segons Torellols. Així mateix, assegurà que, fa un lustre, les carrosses podien costar 10.000 euros i que, en l'actualitat, els preus s'enfilen a 20.000 euros. «La meva experiència diu que passaran dos o tres anys més perquè les colles puguin fer una mica de bossa», va concloure.

Agafar un «bon pet»

El cartell d'enguany, obra de l'artista Oriol Calabuig, mostra el Vitxet i la Vitxeta tenint flatulències, una imatge, que, per a l'autor, anima a «agafar un bon pet». En aquest sentit, el regidor Daniel Recasens va apel·lar «al sentit comú» i «a la convivència ». «És temps de disbauxa, però recordem tots plegats el que és el civisme», va demanar.

La festa arrencarà el dia 10 amb el Càsting, al Teatre Fortuny. El Vermut Carnavalero, el ball del moc, el ball de disfresses, el ball de mascarots, la batalla de confeti i l'expo-profit seran només algunes de les activitats que buscaran divertir els reusencs, més enllà de les rues.

tracking