Diari Més
Cristina Cazorla i Alba Sarraute

Directores artístiques del festival de circ de Reus

«Volem aportar una mirada més femenina i propera al Trapezi»

Cristina Cazorla i Alba Sarrauate són les noves directores artístiques del festival de circ de Reus fins al 2026

Les dues directores artístiques i el regidor de Cultura de Reus.

«Volem aportar una mirada més femenina i propera al Trapezi»CEDIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alba Sarraute i Cristina Cazorla seran les noves directores artístiques del Trapezi Reus a partir de l'edició d'enguany i fins al 2026. Ambdues formen part de l'empresa barcelonina La Puça Espectacles, però se senten «molt arrelades» al festival reusenc, ja que, a banda d'assistir-hi des de petites, han participat com a presentadores d'alguns dels espectacles en darreres edicions. A més, l'Ajuntament ja ha avançat les dates del festival d'aquest any, que serà del 10 al 14 de maig, i les dues noves directores ja s'han posat a treballar-hi.

«Les dues som mares i dones. És un fet que pensem que ens permetrà donar una mirada més femenina al festival de circ reusenc», afirma Cazorla. Fins ara, la direcció artística anava a càrrec de Leandro Mendoza, que va agafar el relleu de Jordi Gaspar, i, segons ambdues directores, «van fer una gran feina, sobretot, en l'elecció dels espais i la programació», explica Cazorla. De fet, la seva idea és «continuar amb la idea de les darreres edicions i sumar. No volem trencar amb el format tradicional, però volem plantar les nostres llavors», declara la directora.

La mirada femenina i propera que té la intenció d'aportar la nova direcció compta amb tres idees principals. En primer lloc, Cazorla assegura que «volem programar diversos espectacles amb diferents formats i que, sobretot, agradin a la gent de Reus». A més, les directores aspiren a poder disposar de diverses companyies, «tant internacionals, com nacionals i catalanes», segons Cazorla. Tot i això, el seu desig és «apostar per artistes joves i catalans, formats al territori i que estan treballant en companyies estrangeres per la manca d'oportunitats que hi ha aquí. Així, volem ensenyar el que tenim a fora, però que és nostre», afirma Cazorla.

La tercera de les idees i la que més subratlla Cazorla és «la mirada de cures». Segons la directora, que totes dues siguin mares els fa «accentuar la maternitat i com aquesta afecta les creacions. És a dir, hi ha moltes dones que un cop són mares, aturen la seva carrera, però continuen sent creadores. Doncs volem donar lloc a espectacles que interpretin aquestes dones i que, a més, el públic familiar també se sentin còmodes participant com espectadors».

Les trajectòries d'ambdues directores estan molt lligades al Trapezi. Per una banda, Sarraute, natural d'Argentona, ja va col·laborar amb el festival quan era alumna de l'Academie de Cirque Contemporain Fratellini de Saint-Denis, on es va graduar. A més, la pallassa, música i acròbata, ha estat presentadora del Cabaret, una de les propostes més emblemàtiques del festival. La nova directora va fundar la seva pròpia companyia començant amb l'espectacle Mirando a Yukali, que va rebre el guardó del premi del públic del IV Festival Internacional de Pallasses d'Andorra i a la Fira de Teatre de Tàrrega. També destaquen altres espectacles com La Diva, Desvariacions d'Otelo i Desdèmona, actualment en gira.

Per altre costat, Cazorla va participar, en la darrera edició, com a presentadora del recentment estrenat Espai Pro del Trapezi. També Cazorla, actriu, presentadora i gestora cultural, compta amb una companyia, La Jarra Azul. Es tracta d'una entitat teatral juvenil que va rebre, el 2011, la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona. Cazorla té un estil més proper al teatre familiar i jove, mentre que Sarraute signa diversos espectacles de circ i cabarets. Totes dues recorren el món trepitjant escenaris i carrer com a artistes.

També coincideixen en el propòsit, per elles molt important, de fer arribar el festival als reusencs, a la vegada que fa d'aparador de les companyies de circ: «Volem aportar una mirada que faci sentir còmode a les famílies de Reus», afirma Cazorla.

tracking