Diari Més

Política

Teresa Pallarès: «cal anar més enllà en la reparació i el reconeixement a les víctimes del franquisme»

L'alcaldable de Junts per Reus ha mostrat el seu compromís amb la causa de la memòria democràtica en una visita a la fossa de Cipriano Martos

Pallarès amb la res

Teresa Pallarès: «cal anar més enllà en la reparació i el reconeixement a les víctimes del franquisme»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una delegació de Junts per Reus ha visitat aquest divendres la fossa comú del Cementiri de Reus on descansava Cipriano Martos coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust.

La cap de llista de Junts per Reus, Teresa Pallarès, ha estat acompanyada de membres de l'agrupació local; de l'exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró; Toni Font, que formava part del seu equip a la conselleria com a director general de Memòria Democràtica, i la fins fa poques setmanes directora dels Serveis territorials de Justícia a Tarragona, Mònica Solé.

Pallarès ha manifestat que «som aquí per expressar el nostre compromís i el meu particular com a alcaldable amb la causa de la memòria democràtica i la de la reparació i reconeixement a les víctimes i a tots els represaliats per motius polítics abans, durant i després de la dictadura». Per aquest motiu, s'ha compromès a continuar la tasca que l'Ajuntament fa «per divulgar la brutalitat que va representar la Guerra Civil a la ciutat de Reus i la posterior repressió contra els perdedors de la contesa i la dissidència política».

L'alcaldable ha recordat que ara fa 85 anys de dos dels bombardejos més mortífers, els del 21 i 24 de gener de 1938, a la ciutat. I que gràcies a la xarxa de refugis de Reus es van evitar molts més morts. «N'és testimoni el refugi de la plaça de la Patacada que és visitable i es va museïtzar fa uns anys», ha afegit.

Segons Pallarès, «cal anar més enllà, especialment en el reconeixement i reparació a les víctimes del franquisme. És de justícia. Volem que les accions siguin continuades i transversals».

Aquest 2023, al setembre, farà els 50 anys de la mort de Cipriano Martos. El gener del 2024 farà els 85 anys de l'entrada dels nacionals a la ciutat i el 2026 els 90 anys de l'inici de la Guerra Civil. «Són magnífiques oportunitats aprofundir en el coneixement de la història i el reconeixement de les víctimes», ha expressat l'alcaldable.

Des de Junts per Reus estudiaran dedicar places i carrers a víctimes de la repressió franquista, així com la dignificació de les fosses com espais de memòria. Pallarès ha conclòs que «la ciutat mai no pot oblidar el que va passar. Perquè conèixer el passat ens ajuda a comprendre i entendre millor el present, indispensable per dibuixar un futur millor».

Lourdes Ciuró i Toni Font han destacat la importància de perseverar en tot allò que ajudi a la reparació de les víctimes de la repressió franquista.

tracking