Diari Més

Les farmàcies de Reus acusen la manca de fàrmacs de patologies de l'hivern

Es comuniquen entre elles per a informar als clients dels punts on poden trobar els medicaments que més falten

Els antibiòtics, com l'amoxicil·lina, i els ibuprofens per a infants són els més difícils de trobar.

Les farmàcies de Reus acusen la manca de fàrmacs de patologies de l'hivernOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les farmàcies de Reus, com les de gran part de Catalunya, acusen la manca d'alguns dels fàrmacs que més demana la ciutadania, coincidint amb les patologies hivernals, com la grip o l'onada de bronquitis que han patit molts infants. L'ibuprofèn per a nens o els antibiòtics són els medicaments que més costen de localitzar segons explica Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), per causes accidentals, per la regulació espanyola i per un problema d'abastiment. Torres destaca que, «abans de l'arribada de la pandèmia, les farmàcies catalanes tenien mancances de 500 medicaments al mes, però, des de la covid, falten uns 3.500 fàrmacs mensuals».

A la Farmàcia del Carrilet, «hem notat que falta, sobretot, ibuprofèn per a nens i algunes presentacions d'antibiòtics», explica Paula el Marnesí. La farmacèutica també apunta que els laboratoris «no tenen existències i, per tant, no ens poden enviar els medicaments per molt que fem la comanda». Una de les complicacions principals amb què es troben les farmàcies és que «la legislació espanyola no permet que es canviïn els medicaments receptats. És a dir, si el client porta una recepta d'un fàrmac en format de càpsules de 500, no poden vendre comprimits», detalla Torres. El president de la FEFAC també afirma que algunes farmàcies es veuen obligades a fer que els pacients tornin a demanar hora al metge perquè se'ls recepti un altre fàrmac i «tal com està el sistema sanitari actualment, repetir cites mèdiques no és pràctic per als metges ni per als pacients».

Abans de dur a terme aquest mecanisme i modificar les receptes, les farmàcies de Reus han engegat un altre sistema: «Tenim un grup de WhatsApp per on preguntem si algun establiment té el fàrmac que ens falta per informar els clients on poden anar a buscar-lo», assegura Maria Fixer, de la Farmàcia Piquè Monteverde, ubicada a la plaça del Mercadal. En aquest local estan registrant la mancança d'antibiòtics, com l'amoxicil·lina, i ibuprofèn infantil, com al Carrilet, una de les altres farmàcies que també té contacte amb altres per simplificar el sistema.

Per què falten medicaments?

Segons el president de la FEFAC, la primera de les causes de la falta de fàrmacs és accidental. Segons Torres, «actualment només hi ha quatre laboratoris que distribueixin a Catalunya i, en els últims mesos, han patit avaries i manques de components. Això, sumat al brot de bronquitis que es va produir fa un mes, és la primera de les raons de l'augment de fàrmacs que falten que noten les farmàcies». Per a Torres, «per a posar-hi remei, s'haurien de poder substituir els medicaments per altres, de manera que no fos tan estricte, i simplificar la gestió de la salut».

El president de la FEFAC també remarca que, «des que el 2008, quan es van abaixar els preus dels medicaments per pal·liar la crisi financera, es va externalitzar la producció a la Xina i a l'Índia per abaratir costos socials i ecològics. Amb l'arribada de la pandèmia, es va produir un greu problema d'abastiments, perquè els fabricants i els distribuïdors van paralitzar-se». Aquesta aturada no s'ha recuperat del tot i, des de la FEFAC, proposen que «s'acordi un preu fix per als medicaments a tota Europa», explica Torres.

tracking