Diari Més

Urbanisme

Acord a tres bandes per regenerar urbanísticament el barri del Carme de Reus

Es crearan 70 habitatges, un aparcament soterrani i un centre sanitari per activar el desdoblament del CAP Sant Pere

Imatge de la roda de premsa de l'anunci del conveni, amb l'alcalde i la vicealcaldessa.

Acord a tres bandes per regenerar urbanísticament el barri del Carme de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Reus, l'Institut Català del Sòl (Incasòl) i el Servei Català de la Salut (CatSalut) firmaran un acord per a «donar resposta a la històrica reivindicació dels veïns del barri del Carme», afirmava l'alcalde, Carles Pellicer, ahir.

Es tracta d'un conveni que té com a objectiu regenerar urbanísticament la zona, construir un nou aparcament municipal subterrani i dotar-la d'habitatge de protecció oficial (HPO) i de renda lliure. A la vegada, el projecte inclourà l'obertura d'un nou centre de salut que facilitarà el reclamat desdoblament del CAP Sant Pere. El conjunt de les noves edificacions s'ubicarà al espai on ara hi ha l'aparcament de zona blava entre els carrers de Sant Benet, de Sant Jaume i Closa de Freixa.

El cost de totes les actuacions és de 9 milions d'euros, que finançaran Incasòl, amb 5,6 milions d'euros, i l'Ajuntament, amb 3,5 milions d'euros. La data en la qual aquesta transformació pot ser una realitat encara no s'ha definit, però la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, apuntava que, com a molt aviat, seria el 2025, podent-se allargar fins al 2026 o 2027. Per tant, serà un projecte que tirarà endavant el següent mandat. El Govern portarà a votació aquest acord al plenari municipal d'avui. Un cop aprovat, per assolir el propòsit de la regeneració urbana del barri, es tramitarà una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per a transformar l' àrea i aconseguir l'espai necessari per a construir-hi el nou CAP, els habitatges i el pàrquing.

Així, s'obrirà un vial entre el carrer de Sant Jaume i el de Closa de Freixa, es crearà una nova plaça que rebrà el nom de Bisbe Grau, s'edificarà un nou equipament públic municipal al carrer de Sant Benet, que també s'eixamplarà i es prolongarà per a connectar-lo amb el tomb de ravals. L'encarregat de gestionar i redactar els instruments de gestió necessaris serà l'Incasòl, però la redacció, direcció de l'obra i l'execució de les obres d'urbanització seran finançats i gestionats per part de l'Ajuntament, amb un cost de 554.408,62 euros (més IVA).

El consistori també es farà càrrec del finançament de l'aparcament soterrani d'una planta, que pràcticament ocuparà tota la superfície de l'àmbit i tindrà unes 100 places. En concepte de redacció del projecte arquitectònic i de la seva construcció, el consistori calcula un pressupost de 3.000.000 euros (més IVA). Es preveu que l'aparcament sigui gestionat per l'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, segons va explicar la vicealcaldessa.

Per la seva part, l'Incasòl es compromet a licitar la redacció del projecte d'urbanització i el projecte de l'aparcament, juntament amb el del projecte arquitectònic de l'edifici que acollirà el CAP, en un termini màxim de tres mesos des de l'aprovació definitiva de la modificació puntual del PGOU. Així mateix, es compromet a disposar del projecte bàsic en un termini d'entre 14 i 18 mesos des de la data d'aprovació definitiva.

Més habitatge HPO

L'Ajuntament, en els últims anys, ha requalificat algunes parcel·les de sostre residencial de la zona com habitatges de protecció oficial. A través del conveni, el consistori cedirà aquestes parcel·les a Incasòl per a la promoció i construcció de nous HPO de lloguer assequible, amb la condició que la titularitat d'aquest sòl sigui sempre pública.

Incasòl promourà, directament, 21 habitatges protegits en coordinació amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, i sis pisos més, destinats també a protecció oficial de lloguer assequible, que gestionarà Incasòl indirectament o directament.

A més, el mateix òrgan es compromet a promoure, directament, la construcció de 16 habitatges de renda lliure i 27 més, indirectament o directament. En total, doncs, es construiran 70 habitatges, dels quals l'Ajuntament, en coordinació també amb l'Agència d'Habitatge de Catalunya, en reservarà un 25% per a joves menors de 35 anys i empadronats a la ciutat en un màxim de tres anys d'antiguitat.

Desdoblament del CAP

Una de les reclamacions que més s'ha sentit en els últims anys és el desdoblament del CAP Sant Pere per a millorar la seva atenció, un objectiu que assolirà aquest conveni, ja que l'Ajuntament cedirà gratuïtament al CatSalut el sostre d'edificació de nova construcció que es destinarà a un nou centre sanitari al barri.

Incasòl i CatSalut formalitzaran, en el termini màxim de tres mesos des de la data d'aprovació definitiva de la modificació del PGOU, el conveni on s'establirà la planificació i procés constructiu de l'edifici on s'ubicarà el nou centre de salut.

D'aquesta manera, el pressupost que invertirà Incasòl a la ciutat és de 5.630.000 euros, amb els quals finançarà els treballs de redacció del projecte arquitectònic i de la construcció de l'edificació on anirà l'HPO i l'edifici del centre sanitari. La gestió dels dos projectes s'unificarà per «optimitzar els recursos tècnics i econòmics», segons apuntava la vicealcaldessa Llauradó.

tracking