Diari Més

Un total de 117 alumnes de Medicina de Reus faran l'examen MIR dissabte

La degana, Fàtima Sabench, afirma que la facultat té un índex d'èxit «bastant elevat» pel que fa a aquestes proves

Imatge d'arxiu de la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus, a la plaça de la Patacada.

Un total de 117 alumnes de Medicina de Reus faran l'examen MIR dissabteOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 117 alumnes de la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Reus es presentaran, aquest dissabte, a l'examen MIR 2023 per a optar a les 8.550 places obertes a la convocatòria del ministeri de Sanitat. Es tracta d'una prova de 200 preguntes, més 10 de reserva, de resposta múltiple i de tema obert, que s'ha de dur a terme en un temps màxim de quatre hores i mitja. Per a realitzar-la, els alumnes acostumen a preparar-se durant l'últim any, compaginant l'estudi amb les pràctiques. Una de les fórmules que segueixen la majoria dels estudiants que es presenten és la que ofereixen les acadèmies expertes en la matèria. Pel que fa als resultats dels últims exàmens MIR dels estudiants del grau que es cursa a la capital del Baix Camp, «només una o dues persones el tornaran a fer aquest any. Ara bé, acostuma a ser perquè han obtingut una plaça que no els agrada i decideixen tornar a intentar-ho», explica la degana de la facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Fàtima Sabench.

Com l'any passat, aquest curs s'han apuntat 117 alumnes, una xifra que pot disminuir perquè «els papers de la inscripció es van entregar fa mesos i potser, a última hora, algú prefereix no fer-lo», apunta Sabench. La degana també afirma que el grau de la URV té un índex d'èxit «bastant elevat» a les proves MIR. Tot i això, Sabench considera que «no acostuma a ser un punt determinant per als joves que han d'escollir la facultat on estudiar Medicina. Crec que es miren més el programa formatiu, ja que quasi totes les universitats treuen bons resultats al MIR. Pot ajudar a decidir, però en el cas de la URV, crec que es decanten més pel nivell de pràctiques que ofereix el grau».

Per altre costat, la xifra de places obertes per Sanitat ha augmentat respecte l'any passat, quan es van oferir 8.188 llocs en hospitals de tot l'estat Espanyol, 362 places menys que enguany. Pel que fa a Catalunya, ha passat de tenir 1.692 places, a 1.784. L'augment, que representa unes 97 destinacions més, «és un dels camins per reforçar el sistema», afirma la degana de la facultat reusenca. De fet, una de les reivindicacions dels Metges de Catalunya (MC), per les quals han convocat una vaga els dies 25 i 26 de gener, és «la falta de professionals mèdics. Un problema que es veurà agreujat per la jubilació de 9.000 facultatius a Catalunya en els deu anys vinents», apunten des d'MC. Sabench també explica a Diari Més que, «de moment, l'ampliació de places del grau de Medicina de Reus s'està analitzant, però seria un remei que es notaria d'aquí a 10 anys, quan els estudiants acabessin la seva formació i comencessin a exercir».

Acadèmies, la fòrmula popular

Júlia Masdeu és una estudiant reusenca de Medicina que aquest dissabte farà l'examen que li permetrà accedir a la especialització que vol. En el seu cas, és la Medicina de Família, per la qual hi ha un total de 2.455 places. La seva preparació va començar el passat mes de juny i, com tots els seus companys, «vaig optar per estudiar a través d'una acadèmia de Barcelona, perquè la que hi havia a Reus va tancar fa uns anys», explica Masdeu. Aquests centres ofereixen diversos simulacres als alumnes i metodologies adients per a estudiar els conceptes. «Normalment, et recomanen que t'aprenguis el temari amb quatre voltes. És a dir, que ens el repassem un primer cop amb més temps i, les tres vegades següents, cada cop més ràpid», detalla Masdeu, que va ser una de les que aquest cap de setmana va participar en el simulacre general que es va realitzar a les aules de la Universitat de Barcelona, on durà a terme la prova oficial d'aquest dissabte.

Un cop hagin finalitzat l'examen, Masdeu i tots els estudiants de l'Estat hauran d'esperar-se a finals de febrer per conèixer els resultats provisionals, mentre que els oficials es publicaran a finals del mes de març. No serà fins a l'abril que s'obrirà la convocatòria dels actes d'adjudicació de plaça, que es faran a través del web del ministeri. Des de la pandèmia, els estudiants ja no han d'anar presencialment a Madrid.

tracking