Diari Més

L'alta incidència d'urgències activa el Pla de Contingència de l'Hospital Sant Joan de Reus

Tot i que fonts del centre asseguren que no s'ha col·lapsat, s'han incrementat molt les atencions per infeccions respiratòries

Imatge d'arxiu de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

L'alta incidència d'urgències activa el Pla de Contingència de l'Hospital Sant Joan de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alta activitat del servei d'urgències de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, provocada per l'increment d'infeccions respiratòries agudes, va causar que, a principis del passat mes de desembre, s'activés el Pla de Contingència que continua en marxa i permet agilitzar l'ingrés dels pacients que requereixen hospitalització. Fonts de l'hospital reusenc asseguren que, tot i que la setmana més forta va ser l'anterior a Nadal, el servei d'urgències continua notant una «molt alta incidència» de malalties respiratòries. Ara bé, des del centre sanitari asseguren que en cap moment han mancat llits ni s'ha col·lapsat el servei. Segons les mateixes fonts, la grip és la més freqüent, mentre el coronavirus va perdent intensitat. Tot i l'alta incidència actual, l'hospital confirma que el conjunt d'infeccions respiratòries a hores d'ara està en descens.

Des del mes passat, les malalties respiratòries han representat un 14% del total d'atencions realitzades al servei d'urgències als pacients adults, mentre que han estat el 40% dels pacients de pediatria. Davant de l'increment d'urgències, els principals serveis mèdics del centre, com són medicina interna, atenció intermèdia, pneumologia i pediatria, s'han implicat en el Pla de Contingència perquè, a banda d'agilitzar les hospitalitzacions, s'incrementi el nombre de professionals disponibles, adaptant-se a les necessitats de cada moment.

El pla de contingència de l'Hospital Sant Joan també inclou un seguiment diari de la situació i, segons fonts del centre, «si bé s'han donat pics puntuals d'activitat, especialment la primera setmana de desembre i just abans de Nadal, no hi ha hagut situacions de col·lapse ni de manca de llits». Es tracta d'un pla que ja s'ha aplicat anteriorment, en moments d'alta activitat a l'hospital, com quan va arribar la pandèmia i va permetre donar resposta a als casos de coronavirus a la comarca. En aquell moment, també es van fer adaptacions dels serveis i del personal per a atendre volums d'afectats que van ser molt nombrosos.

Des del centre sanitari reusenc expliquen que, en aquest moment, amb les festes de Nadal acabades, l'activitat d'urgències continua sent molt alta, tot i que la presència de les infeccions respiratòries està en descens. La grip és la més freqüent, mentre que la del coronavirus fluctua en nivells més baixos. El global de la intensitat de les malalties respiratòries és l'equivalent a la de l'any 2019, abans de l'arribada de la pandèmia.

tracking