Diari Més

Els pastorets com no els has vist abans

El 8 de gener Els Pastorets de l'Orfeó Reusenc estrenen nou muntatge amb direcció escènica de Jordi Mateu i direcció musical d'Albert Galcerà

Assaig dels Pastorets, aquest dimecres al vespre, a l'Orfeó Reusenc.

Els pastorets com no els has vist abansGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les portes de l'infern es tornaran a obrir aquest cap de setmana a Reus. I ho faran en un punt on ja és tota una tradició veure declamar les criatures de l'avern: l'escenari de l'Orfeó Reusenc. El pròxim diumenge, 8 de gener, els tradicionals Pastorets de l'Orfeó tornen als escenaris, però amb una proposta completament renovada. Al capdavant, hi ha Jordi Mateu Huguet, que el passat mes de juny va acceptar l'encàrrec de «donar un gir als Pastorets reusencs sense perdre'n l'essència».

Ho explica l'actor i director teatral, qui assegura que aquest encàrrec va ser «un regal» per a ell, tot i ser conscient de la rellevància històrica i teatral de la peça.Els Pastorets: Belluguet i Bieló, també coneguts com Els Pastorets de la casa, tenen 92 anys d'història. Amb text de Josep Morera i música d'Emmanuel Bosser, són considerats una adaptació única a Catalunya,

«Hem treballat per fer un gir a l'obra, modernitzar-la des del punt de vista de la dramatúrgia», explica Mateu Huguet. «Hem volgut sortir del que són els Pastorets més estrictes i acostar-los al públic d'una manera més terrenal i humana», afegeix.

El resultat, assegura el Jordi, és «un muntatge completament nou, on juguem amb una càmera negra, i amb un gran treball interpretatiu». Un exemple d'això últim es pot veure en el paper dels actors que formen part del poble, que en el cas dels Pastorets de Mateu Huguet «tindran una vida pròpia, amb un rol per a cadascú, de tal manera que tothom se senti interpel·lat».

Els Pastorets de l'Orfeó mobilitzen una trentena d'actors, a més de quinze cantaires del Cor i del músic Albert Galcerà, que toca el piano en directe. «Els Pastorets de l'Orfeó són singulars perquè són una peça que implica totes les Seccions de la casa, de manera que incorpora el cant, la música, el teatre i la dansa», recorda el director.

Aquesta versió d'Els Pastorets és la que més vegades s'ha escenificat al Teatre de l'Orfeó des de 1930. El 2003 se'n va fer una última representació al Teatre Fortuny per celebrar el 75è aniversari de la Secció de Teatre, i no va ser fins al 2013 que es van recuperar al teatre de l'Entitat.

«Quan em van proposar fer Els Pastorets, em van dir que podia fer el text que preferís. Fer els de Folch i Torres hauria sigut més fàcil per a mi, perquè ja els havia treballat i interpretat abans, però vaig pensar que no fer els de l'Orfeó seria com anar a la Passió d'Esparreguera i trobar-se amb la Passió d'Olesa. Aquests són els que donen entitat a l'Orfeó», conclou Mateu Huguet.

La primera representació es farà diumenge 8 de gener i n'hi haurà dues més, els dies 14 i 15 de gener. Totes tres sessions es faran a les 18 h. i el preu de les entrades és de 8 euros (www.entrapolis.com/entrades/pastorets-orfeo-2023).

tracking