Diari Més

Llibres

El dia que les aixetes van dir 'prou'

El conte 'La revolució de les aixetes' (Ganzell Edicions) és una història molt reusenca sobre la importància d'estalviar aigua

La il·lustradora del conte, Loli Beltran, i la coberta del llibre.

El dia que les aixetes van dir 'prou'Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molts reusencs i reusenques encara recordaran els talls de subministrament d'aigua que va patir la ciutat en les dècades dels anys 70 i 80. Les restriccions eren tan estrictes que hi va haver moments en què només es disposava de tres hores de subministrament al dia.

El minitransvasament de l'Ebre, el 1989, va ajudar a resoldre aquesta situació tan complexa, però l'escassetat d'aigua ha estat sempre un problema recurrent a la ciutat. En l'actualitat, la ciutat de Reus es troba en fase de prealerta de sequera des de finals d'agost, amb la qual cosa ja ha estat necessari tenir a punt un seguit d'accions preparatòries davant la possibilitat que s'acabi entrant tècnicament en fase de sequera. En aquest context Aigües de Reus, en col·laboració amb l'Ajuntament i l'editorial Ganzell, ha editat el conte La revolució de les aixetes, obra de Diana Vizán Aguado, que signa el text, i Loli Beltran Mateu, autora de les il·lustracions.

A Reus va passar un fet insòlit: un dia d'estiu, les aixetes de les cases es van començar a comportar d'una manera estranya. Aquest és el començament del conte, una història il·lustrada que acaba amb un final feliç: Reus es converteix en la ciutat del món que més aigua estalvia.

Tot plegat, gràcies a unes aixetes molt intel·ligents i a uns ciutadans que aprenen que l'aigua és un bé escàs i que molt sovint malbaratem de manera més o menys conscient. Això, sense deixar de banda els ciutadans que es neguen a entendre que l'estalvi d'aigua és tan necessari com urgent.

El conte, a més, està farcit de picades d'ullet a la ciutat, amb escenaris fàcilment reconeixibles on es mostren algunes de les icones patrimonials reusenques, així com referències a empreses locals com Canal Reus TV o Aigües de Reus.

Tal com detallen els impulsors de l'obra, aquest conte pretén convertir-se en una eina que ajudi la població a prendre consciència sobre la importància de l'estalvi d'aigua en una època marcada pel canvi climàtic. D'altra banda, la publicació s'inclourà en les activitats de caràcter pedagògic que s'organitzen al llarg de l'any.

I és que, anualment, centenars d'alumnes de Reus i la comarca del Baix Camp participen en les activitats i visites als equipaments, on es divulga el valor de l'aigua, la importància de la seva gestió i es consciencia els alumnes de la transcendència d'utilitzar correctament aquest recurs escàs.

Aquests dies, La revolució de les aixetes és el centre d'atenció de l'espai que Aigües de Reus té al Parc de Nadal. Ha estat protagonista de diverses sessions de contacontes que s'han realitzat en aquest recinte de lleure nadalenc. L'última sessió es farà aquest mateix dimecres, 4 de gener, al Teatret del Parc de Nadal entre les 17 les 17.30 hores.

Imatge de la coberta del llibre.

El dia que les aixetes van dir 'prou'Cedida

tracking