Diari Més

Urbanisme

L'Ajuntament de Reus licita el projecte per a urbanitzar la riera de l'Abeurada

Les actuacions, que inclouen crear dos miradors, tenen com a objectiu convertir l'espai en un nou eix d'infraestructura verda

Imatge de la zona de la riera de l'Abeurada, on s'instal·laran mobiliari urbà i senyalitzacions.

L'Ajuntament de Reus licita el projecte per a urbanitzar la riera de l'AbeuradaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Reus ha tret a concurs públic el contracte d'obres per a la urbanització i el paisatge de la riera de l'Abeurada. El termini d'execució dels treballs serà de sis mesos i mig. Amb tot, s'ha establert el 31 de juliol del 2023 com a fita crítica de final d'execució del projecte.

Les actuacions es concentraran en quatre zones, situades a banda i banda de la llera, amb l'objectiu d'«activar» l'entorn de la riera i convertir-lo «en un nou eix d'infraestructura verda per al municipi de Reus», tal com detalla el consistori. En concret, l'àrea de les intervencions estarà delimitada pel carrer d'Igualada, la via del tren, el carrer Vilafranca del Penedès i la plaça dels Ganxets.

El projecte es basa en els pilars de la recuperació ambiental, la plantació, el condicionament, el mobiliari i la senyalística. Les obres que es duran a terme es resumeixen en la creació de dos miradors des del carrer Igualada; la millora de la biodiversitat a la riera i al terreny del carrer Vilafranca del Penedès, mitjançant la plantació d'espècies autòctones i fomentant la presència d'insectes pol·linitzadors, i la instal·lació de mobiliari urbà i senyals. Addicionalment, s'arranjaran tres baixades amb l'objectiu de salvar els desnivells de la riera i, d'aquesta manera, fer possible la comunicació entre els dos vessants.

El projecte compta amb un pressupost de licitació de 164.571,41 euros (IVA inclòs) i les empreses interessades tenen fins al 9 de gener del 2023 per a presentar les seves ofertes. No obstant això, s'espera que les obres estiguin cofinançades amb fons Next Generation de la Unió Europea. En aquests moments, resta que la resolució provisional del secretari general de la Federación Española de Municipios y Provincias, Carlos Daniel Casares, esdevingui definitiva. La subvenció atorgaria una ajuda per un valor de 120.000 euros al consistori per a redactar el pla de governança i de comunicació i per a executar les actuacions programades.

Despeses durant tres anys

El contracte també preveu possibles modificacions del pressupost de les intervencions. S'ha estipulat un marge d'un màxim d'un 20% del preu inicial (IVA exclòs), atès que l'àmbit d'execució està conformat per una riera i el seu entorn, un terreny que podria patir variacions en cas de fortes precipitacions.

El consistori preveu que la inversió generi una despesa de manteniment de jardineria i d'aigua durant els tres primers anys. Amb tot, s'espera que les espècies siguin autosuficients i s'autoregulin, de manera que els equips de l'Ajuntament només haurien d'efectuar, des de llavors, regs de suport en estius molt secs i desbrossar l'àrea. També es té en compte que provocarà una despesa en neteja pública, ja que s'haurà d'incrementar la periodicitat del buidatge de les papereres, si bé es considera que els costos no haurien d'incrementar-se substantivament.

El projecte suposa la primera intervenció del pla d'acció de la V Verda de Reus que compren un conjunt d'actuacions sobre les rieres del municipi per tal de recuperar-les com a eixos de la infraestructura verda de la població.

tracking