Diari Més

Societat

Les tasques per recuperar les restes de Martos a Reus començaran el 12 de desembre

Les despulles del militant antifranquista van ser enterrades en una fossa del cementiri el 1973

Imatge de l'ofrena floral al Cementiri General de Reus.

Ofrena floral al Cementiri General de Reus amb motiu de Tots SantsAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Justícia, Drets i Memòria va anunciar ahir que les tasques per recuperar les restes del militant antifranquista Cipriano Martos, que reposa en una fossa de beneficència del cementiri de Reus, començaran el 12 de desembre. Martos va morir assassinat el 1973 a mans de la Guàrdia Civil, després d'haver estat detingut acusat de propaganda il·legal i de pertànyer al Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP).

Les despulles de Martos van ser enterrades a Reus el setembre de 1973, sense permetre que la família assistís a la inhumació ni que s'emportés el cos a la seva terra d'origen, Granada. Des del Govern, s'adverteix que trobar les restes potser no serà imminent, ja els arqueòlegs primer han de condicionar l'espai.

Un cop acabada la intervenció, les restes recuperades es traslladaran al laboratori d'antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona per extreure'n mostres genètiques. Segons explica el Departament, una vegada s'hagi preparat el terreny, s'iniciarà l'excavació amb maquinària, per extreure'n les capes de terra, una tasca que pot durar uns dies, fins que apareguin les primeres restes òssies.

Posteriorment, s'identificaran les despulles que puguin correspondre a Martos, d'acord amb les característiques antropològiques. L'objectiu és identificar les restes i retornar-les als familiars.

Martos era un obrer i sindicalista andalús que va néixer l'any 1942. Va emigrar, cercant feina, a Morón de la Frontera, Terol, Sabadell, Terrassa i Reus. Va tenir diversos oficis, com miner, treballador tèxtil i paleta. Es va afiliar al sindicat Oposición Sindical Obrera, va ser militant del Partido Comunista Español Marxista-Leninista i va ser membre del FRAP.

tracking