Diari Més

Els edificis més emblemàtics de Reus es fan un lloc en els pessebres

Gar Technology i Conca 3D tenen una paradeta al Mercat de Nadal on venen rèpliques de recintes com la casa Navàs

Gerard Aragonès i Marc Conca s'ofereixen per imprimir productes personalitzats en 3D, com la casa Navàs o el Gaudí Centre.

Els edificis més emblemàtics de Reus es fan un lloc en els pessebresGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça del Mercadal ja està engalanada de cap a peus. Presidida per un imponent avet que mai deixa de brillar, els elfs l'han visitada i hi han col·locat les casetes de fusta on habiten els artesans del tradicional Mercat de Nadal. Qui encara no estigui preparat per donar-li la benvinguda al Pare Noel, aquí pot adquirir el que li faci falta per rebre'l com es mereix: el pessebre, el tió, les neules, els polvorons, els torrons, la casa Navàs, la casa Pinyol, el Gaudí Centre...

No es tracta de jugar al Monopoly versió reusenca; tampoc d'invertir milions d'euros en la compravenda d'habitatges. Les empreses Gar Technology i Conca 3D han unit forces aquest desembre per posar les seves impressores 3D a l'abast de la població. Donen la possibilitat als ciutadans de demanar-los productes personalitzats, però la seva aposta resideix en imprimir els edificis més emblemàtics de la ciutat. «Cada any la gent ve al mateix i volíem aportar alguna cosa que fos nova, que cridés l'atenció i fos original», explica el gerent de Gar Technology, Gerard Aragonès.

El fundador de Conca 3D, Marc Conca, assenyala que en el procés de producció tenen molt en compte el medi ambient, motiu pel qual empren productes reciclats i biodegradables. «De moment, tot va força bé. Pels dies que portem, no ens podem queixar. A la gent li agrada bastant tot això dels monuments emblemàtics de Reus», conclou. El pessebre també es pot convertir a partir d'ara en un Reus en miniatura.

Aragonès i Conca no li han declarat la guerra a la tradició, sinó que conviuen amb ella. També dissenyen estrelles per l'arbre de Nadal, ornaments i ninots de neu. Tot, imprès en 3D. Es tracta de celebrar un Nadal diferent.

A l'altra banda de l'espectre es troba Maria Mercè Ibáñez, responsable de la confiteria Exquisitum. Ja fa 29 edicions que participa en el mercat de Nadal de Reus. «Sense deixar de venir cap any», puntualitza. Polvorons, torrons, neules i llaminadures variades omplen la seva paradeta, si bé el polvoró amb ametlles senceres no està gaire estona de cara al públic. «Ja té client fix, gent que ve expressament a buscar- lo», comenta Ibáñez.

Anys i anys de feina han aconseguit que la confiteria tingui una clientela fidel, que resisteix al fred i a la inflació. Ja no són només clients, sinó gairebé part de la família. «Venen persones a comprar que les vas conèixer quan eren criatures i, ara que són grans, fins i tot venen amb els fills. 29 edicions donen per molt», recorda la responsable.

Des de semblar «un mercadet setmanal» a les casetes de fusta actuals, passant per estands amb lones de plàstic. Molt ha evolucionat el Mercat, però hi ha una cosa que sempre es manté intacta: la passió. «A Reus sempre li ha agradat el Mercat de Nadal, però, des de fa uns anys, ve encara més gent», celebra Ibáñez. «I que molt duri», conclou.

Els tions no deixen mai de passar de moda per a les famílies.

Els edificis més emblemàtics de Reus es fan un lloc en els pessebresGerard Martí

tracking