Diari Més

Energia

APIR prepara una nova convocatòria per a la compra col·lectiva d'energia a Reus

Les empreses dels polígons industrials treballen per negociar conjuntament amb les comercialitzadores energètiques

L'APIR confia que la convocatòria ajudara a les empreses en un moment de crisi energètica.

APIR prepara una nova convocatòria per a la compra col·lectiva d'energia a ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació d'Empresaris i Propietaris dels Polígons Industrials de Reus (APIR) obrirà, per segona vegada, una convocatòria per a la compra col·lectiva d'energia, després de «l'èxit» de la primera licitació. L'objectiu d'aquesta és sumar la màxima demanda d'energia de les empreses dels polígons per presentar-se com un únic client davant les comercialitzadores energètiques i, així, poder negociar unes millors condicions. El concurs que es va publicar el 2020 va permetre pactar un preu fix que va fer que les empreses poguessin estalviar fins a 210.000 euros. L'actual augment de preus farà canviar les bases de la convocatòria, en la qual no hi haurà permanència, donat que l'actual crisi energètica es podria estabilitzar abans d'un període fixat, complicant la creació d'un contracte nou amb unes altres condicions.

«La situació energètica ha canviat molt en dos anys. La passada convocatòria ens va permetre generar un benefici molt alt per a les empreses, en la següent volem lluitar per continuar aconseguint un estalvi a l'hora de negociar com a grup, però sense un preu fix», explica Vicenç Ferré, president de l'APIR. El propòsit de treballar sota un mateix paraigües és negociar amb les comercialitzadores de manera que el preu que indiqui l'Operador de Mercat Elèctric Designat (OMIE) no se superi en grans quantitats: «Com més empreses, més capacitat de negociació», detalla Ferré.

Les 13 societats que es van unir en la primera licitació de compra agregada d'energia amb l'objectiu de reduir la despesa en electricitat, van assolir una rebaixa del preu de la llum del 20%. A més, l'energia subministrada ha estat 100% renovable durant els dos anys i ara, en la pròxima licitació, se seguirà amb aquest requisit, ja que «aquesta responsabilitat social és cada vegada més demanada per totes les empreses i els seus clients», assegura el president de l'APIR.

El que sí que es modificarà és l'establiment d'un preu tancat de consum, ja que «fa dos anys el mercat era més estable, però ara difícilment et donen un preu fix i que no sigui bastant elevat. Ara el preu serà indexat, marcat per l'OMIE, però es negociarà perquè hi continuï havent estalvi», explica Ferré.

L'anterior concurs va ser per a dos anys i ara arriba al seu final. Per a Ferré«ha anat bé que ho firméssim per a dos anys, perquè aquest últim hem viscut una gran pujada de preus, però les empreses que es van unir han continuat pagant el mateix». La permanència d'aquest pròxim contracte serà inexistent, de manera que, si el mercat s'estabilitza, «podrem treballar per a fer una altra negociació i no haver d'esperar-nos un cert temps», detalla el president de l'APIR.

La passada convocatòria es va dur a terme a finals del 2020, quan el preu de l'energia encara estava a mínims històrics; les condicions que es van pactar en aquell moment van ser un preu fix. Aleshores el preu de l'energia rondava els 45,89 euros per megawatt hora i garantia de subministrament d'energia 100%, renovable per dos anys. Arran de la crisi energètica, el preu mitjà a partir de desembre del 2020 fins a setembre d'enguany ha estat sobre una tarifa de 127,80 euros per megawatt hora. Per tant, aquestes condicions han suposat per a les empreses un estalvi mitjà de més de 210.000 euros en total.

tracking