Diari Més

Societat

Reus celebrarà els deu anys del Programa de gestió alimentària el 12 de novembre

La Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament ha organitzat una festa de conscienciació social i ambiental

S'han recollit més de 2.000 tones d'aliments frescos des de setembre de 2012 fins al setembre de 2022.

Reus celebrarà els deu anys del Programa de gestió alimentària el 12 de novembreAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'actual Programa degestióalimentàriaresponsable de Reus, que lidera la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, parteix del Programa per a la recuperació d'aliments frescos i cuinats per a persones amb pocs recursos econòmics, que es va posar en marxael mes desetembre de l'any 2012 en un context de crisi econòmica.

Desprésde deu anys de funcionament, aquest projecte s'ha consolidat i Reus ha esdevingut una ciutat capdavantera en l'àmbit de la gestió alimentària, amb una incidència molt positiva en els àmbits social i ambiental. En concret, s'han recollit més de 2.000 tones d'aliments frescos des de setembre de 2012 fins al setembre de 2022, dels quals en els darrers anys es recupera un 97%. Una recuperació que ha suposat un impacte ambiental valorat en més de2.000.000d'euros. A més, l'existència d'aquesta iniciativa ha facilitat una resposta ràpida en moments de crisi alimentària, tant durant la crisi econòmica com amb la pandèmia i ara amb la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna.

De mitjana, des que va començar a funcionar cada any ha facilitat una alimentació segura i saludable a unes 5.000 persones. Des de gener de 2022, elPrograma de gestióalimentària de Reus forma part del projecte del Centre Social El Roser, des d'on es coordina i lidera. A més, el menjador social i el rebost social ubicats en aquest equipament municipal també reben aliments, frescos i cuinats, a través d'aquest programa.

L'objectiu és recuperar els aliments frescos i cuinats que, tot i que són aptes per al consum humà, quedarien fora del circuit comercial i acabarien com a residus. El procés consisteix enrecolliraliments frescosalsestabliments comercialscol·laboradorso mitjançant espigolades,mentre que elscuinats provenen de menjadors escolars i empreses de càtering.Després, els aliments frescos recollits se sotmeten a un procés de triatge al Taller Baix Camp, un centre especial de treball que ofereix feina a persones amb discapacitat.

Més tard, tant els aliments frescos triats com els cuinats són repartits, junt amb aliments secs aportats pel Banc dels Aliments, per les entitats socials que formen part de la Xarxa de Distribució d'Aliments i el menjador social entre les famílies en situació de vulnerabilitat. Per tal de facilitar l'alimentació de tothom, el menjador social ofereix el menjar en diverses modalitats: presencial, per emportar-se o a domicili. Aquesta darrera modalitat facilita el menjar a les persones amb dificultats de mobilitat. Totes les persones que es beneficien delProgramareben un seguiment per part de Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus.

Festa de conscienciació

En el marc dels deu anys delPrograma, el dissabte 12 de novembre la Regidoria de Benestar Social, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Reus i La Ganxet Pintxo, ha organitzat a la plaça d'Evarist Fàbregas, situada al Pallol, una festa per conscienciar la ciutadania de la necessitat d'aprofitar els aliments i per donar a conèixer tothom el funcionament d'aquestPrograma referent en l'àmbit de la gestió alimentària. D'aquesta manera, es volpromoure la compraals establiments participants en el programa i animar a altres establiments i organitzacions de la ciutat a col·laborar-hi.

En concret, a partir de les onze del matí hi haurà diversos parlaments institucionals. A més, el forner Xavier Pamies Sistaré, la Fundació Espigoladors i el personal de cuina del menjador social del Centre Social El Roser faran en directe receptes elaborades amb aliments recuperats pelPrograma. També hi haurà estands de les entitats més implicades enla gestió alimentària. Al llarg del matí hi serà present el Peret Ganxet i, per acabar, cap a la una de la tarda se servirà gratuïtament un pintxo d'aprofitament per a tothom.

tracking