Diari Més

La 17a edició del Memorimage de Reus indaga en les ficcions creades a partir de la realitat

Del 8 a l'11 de novembre es projectaran catorze títols i es crea un premi honorífic

Fotografia de família de la presentac

La 17a edició del Memorimage de Reus indaga en les ficcions creades a partir de la realitatAjuntament Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La 17a edició del festival Memorimage de Reus se centrarà en indagar en les ficcions creades a partir de la realitat. El festival de cinema elaborat amb imatges d'arxiu se celebrarà del 8 a l'11 de novembre i comptarà amb catorze pel·lícules, que es podran veure al Teatre Bartrina. Totes les projeccions són gratuïtes, si bé per a la inauguració i cloenda cal reservar butaca prèviament.

En l'edició d'enguany es mantenen les tres categories de Secció Oficial, Memorireus, Memorijove. Pel que fa als premis, s'ha creat un premi honorífic que encara no està decidit a qui es lliurarà i que s'afegeix al Ciutat de Reus, Memorijove, Cinema Rescat i al del públic.

El festival s'obrirà amb Urraca: caçador de rojos, un documental «sobre el desig de reparació de la repressió franquista» per part de la neta d'un policia franquista, responsable entre altres de la detenció de Lluís Companys, tal com ha explicat Anna Petrus, directora artística del Memorimage. També hi figuren els documentals Nelly and Nadine, que narra la història d'amor entre dues dones reclutades en un camp de concentració nazi l'any 1944; La cuina dels homes, un relat sobre gastronomia, en què la directora Silvia Subirós recupera la figura anònima de la seva àvia; Retour a Reims, un documental polític que mostra la reivindicació de les lluites feministes i de classe franceses dels anys cinquanta i fins a l'actualitat i Terre Femme, un assaig fílmic sobre l'experiència de viatjar a partir del testimoni de dones que van viure a les dècades dels anys 20 i 50.

En la categoria MemoriReus es presentarà L'espill, de Mario Pons. El documental parla del retorn dels exiliats de 1939 «a partir del relat dels seus nets en ple conflicte de l'1-O», ha explicat el director. Alhora, ha defensat que «no n'hi ha prou en destapar les fosses comunes i donar pau a les víctimes de la repressió», sinó que també cal «assenyalar els botxins i fer una radiografia antropològica del franquisme sociològic arrelat a Espanya i Catalunya». En aquest sentit, ha denunciat que L'espill ha estat «censurat» a les Terres de l'Ebre quan, en canvi, ha participat en festivals internacionals. La categoria MemoriReus es completarà amb Les dones i els dies, Aleix i Arrels de mar, dedicada a les persones que dediquen la vida al mar i a la falta de relleu en la pesca, tal com ha explicat la seva directora, Laura Vargas.

Per altra banda, Petrus ha celebrat que a MemoriJove ja hi hagi 1.200 alumnes d'institut inscrits per veure les quatre pel·lícules que hi participaran. Petrus n'ha destacat Apple, sobre la companyia informàtica i que parla de pràctiques deslleials, evasió d'impostos i deslocalització. A la cloenda es projectarà Ombres, un relat sobre la figura del director de fotografia Tomás Pladevall que reflexiona sobre el valor emocional de les imatges d'arxiu.

A més, del 12 al 19 de novembre, a la plataforma online del certamen es podran recuperar gratuïtament les pel·lícules que han participat a la secció MemoriReus de les últimes quatre edicions. El regidor de Cultura de Reus, Daniel Recasens, ha comentat que el festival «ajuda a posar en valor i a donar visibilitat a una feina de formigueta que es fa al CIMIR».

tracking