Diari Més

Urbanisme

Els veïns dels barris del sud de Reus s'oposen a la construcció del 'Pas Ciutat'

Les entitats veïnals de Mas Iglesias, Fortuny, Juroca i Montserrat volen que s'edifiqui un pont que els connecti amb l'Hospital

El 'Pas Ciutat' s'ubicaria al costat del baixador, entre l'avinguda de Josep Pla i el carrer de Pedrolo.

Els veïns dels barris del sud s'oposen a la construcció del 'Pas Ciutat'Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns dels barris Mas Iglesias, Juroca, Montserrat i Fortuny s'oposen frontalment a la proposta del govern local de construir el pas subterrani Pas Ciutat, inclosa en el Pla de Mobilitat Urbana per al 2035 amb l'objectiu de reforçar els mitjans de transport més saludables. «Estem totalment en contra del pas subterrani. El que demanem és que es faci un pont», assevera el president de l'associació de veïns (AV) del Roserar de Mas Iglesias, Francesc Jornet, en representació de les quatre comunitats.

El projecte contempla que aquest pas subterrani d'ús exclusiu per a vianants s'ubiqui al voltant del futur baixador de Bellissens, entre l'avinguda de Josep Pla i el carrer Manuel de Pedrolo, i que connecti els barris del sud amb l'àrea de la Facultat d'Economia i Empresa de la URV, l'Hospital Universitari Sant Joan i el Tecnoparc, una intervenció que tindria un cost d'entre 1,3 i 1,8 milions d'euros.

No obstant això, Jornet creu que seria una construcció «gens útil», arran de la proximitat de dos passos subterranis ja operatius a pocs metres de distància i de l'existència d'un pas elevat al costat de la Biblioteca Pere Anguera. «Per passar-hi quatre vianants, ja en tenim suficients. Fer coses inútils és llençar els diners», rebla. El president de l'associació de veïns del barri Juroca, Manuel Villalba, comparteix l'opinió. «Als veïns, això ens beneficiarà ben poc. Ja n'hi ha dos. Per què en volem un altre? S'haurien d'arreglar i adaptar els que ja hi ha, invertir en seguretat», comenta.

Jornet afegeix que el Pas Ciutat «és buscar més problemes», tenint en compte que els delinqüents aprofiten els passos subterranis, llocs aïllats i amb poca il·luminació, per fer de les seves. A més, comenta que, com a mínim, una ambulància hauria de poder circular-hi per l'interior per connectar eficientment amb l'Hospital, una proposta que, actualment, no es contempla.

La necessitat del pont

És per aquest motiu que els veïns del sud reclamen una «reivindicació històrica», en paraules de Villalba, com és la construcció d'un pont, en lloc d'un pas subterrani. El representant del barri Juroca assegura que fa més de 15 anys que batalla per convertir aquest somni en una realitat. «Sembla que em moriré sense veure'l», lamenta. Jornet detalla que ja hi havia un projecte per a la construcció del pont, però que aquest es va cancel·lar l'any 2008 per la crisi econòmica originada pel col·lapse de la bombolla immobiliària.

El representant del Roserar de Mas Iglesias assegura que el pont permetria connectar de manera eficient amb l'altre costat de la via del tren, amb la Universitat, el Tecnoparc, l'Hospital i el barri Sant Josep Obrer i que, addicionalment, atrauria empreses i l'edificació d'altres equipaments. «Amb això ja guanyaria tota la ciutat. No només els veïns del sud, sinó que se'n beneficiaria tot Reus», apunta Villalba.

En cas de no poder-se construir el pont, els portaveus comunitaris assenyalen que s'haurien d'invertir els diners en altres projectes, com pot ser el condicionament del pas elevat de la Biblioteca Pere Anguera, siguin als barris del sud o no. «Hi ha moltes coses necessàries a fer, molt més importants que aquest pas de ciutat», diu Jornet. «Estem en contra, estarem en contra i, si convé, recollirem signatures i farem el que faci falta», conclou.

tracking