Diari Més

Restauració

Els restaurants de Reus denuncien que tenen un greu problema amb els coloms

Establiments del centre asseguren que els animals s'abraonen contra les taules per robar menjar encara que hi hagi clients

Els coloms s'acosten a les taules de la terrassa per acabar-se el menjar que han deixat els clients.

Els restaurants de Reus denuncien que tenen un greu problema amb els colomsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els restauradors del centre de Reus ja fa anys que conviuen a contracor amb els coloms. Deixar la taula d'una terrassa desatesa durant uns segons amb restes de menjar suposa la invasió per part de les llépoles aus. «Molta gent deixa un moment la safata fora per anar al lavabo. En tornar, un colom ja ha picotejat el menjar», explica el responsable de l'establiment Viena a la plaça Prim, Dani. Això suposa un doble perjudici: als clients els repugna continuar menjant allí i, si decidissin quedar-se al mateix local, l'empresa ha de tornar-los a preparar el plat. L'Ajuntament fa més d'una dècada que combat la superpoblació d'aquests animals, amb mesures que van des de la captura d'exemplars fins al control amb dispensadors de pinso anticonceptiu. Els restauradors del centre històric coincideixen a dir que s'havien vist millores amb les actuacions, però Dani matisa que la progressió es va aturar fa vora d'un any, quan es va començar a viure un repunt de coloms i l'accentuació de la problemàtica.

«Això està fatal, és un desastre. Continua havent-hi un problema greu», assegura Ana Rodríguez, cap del restaurant-cerveseria La Presó, davant del centre comercial El Pallol. En aquesta zona, s'hi suma la pudor que emeten els contenidors soterrats i l'acumulació de brossa al seu voltant. Aquesta situació ha desembocat en la proliferació no només d'aus, sinó també de rates i paneroles. «L'estiu ha estat horrible. Entre els escarabats i els coloms...», conclou Rodríguez.

A la plaça del Mercadal, la situació no és diferent. Els coloms es passegen entre les taules de les terrasses com si fossin un comensal més, amb la diferència que no tenen la intenció de pagar el compte. Sònia, treballadora de Cal Gallisà, explica que hi ha gent que ha decidit no quedar-se al restaurant perquè no podia suportar estar menjant envoltada d'aus. Fins i tot, comenta que s'ha trobat amb persones que li han demanat canviar de taula i asseure's a l'interior del local.

En el seu cas, però, assegura que no li molesta la presència dels ocells. «Que es caguen a les taules? Jo ho netejo cada matí i m'és igual. Si s'ha de netejar, es neteja», afirma. Uns metres més enllà es troba L'Antídot. El seu cap, Jordi Hurtado, assenyala que ha vist un canvi de comportament del que defineix com a «rates amb ales».

«Abans no s'apropaven, però ara és igual si hi ha gent o no. Venen i, si estàs menjant, també mengen del teu plat», assegura. Hurtado creu que serà complicat resoldre aquesta qüestió perquè els coloms ja saben que a la plaça del Mercadal trobaran menjar, motiu pel qual continuaran freqüentant-la.

Solucions casolanes

Dani assenyala que, a Viena, van col·locar uns carros a l'exterior perquè clients i treballadors puguin deixar les safates quan s'hagi acabat l'àpat i, d'aquesta manera, recollir les deixalles. Malgrat tot, critica el «menfotisme» de l'Ajuntament, que considera que podria esforçar-se molt més per resoldre el problema.

Rodríguez proposa una solució més dràstica: «Matar els coloms, res més», assegura. A La Presó, van ubicar un espantaocells en forma de mussol a la porta per espantar-los, fins que les aus es van acostumar a la seva presència. Per la seva banda, Sònia pensa que no fa falta arribar a aquest extrem, però proposa col·locar dispensadors d'aliments a altres punts de la ciutat.

tracking