Diari Més

Festa Major

Les Misericòrdies de Reus es retroben dos anys després per la Festa Major

L'alcalde va dirigir la seva última trobada de Misericòrdies, que va reunir una seixantena de dones que duen aquest nom

Imatge del retrobament de les Misericòrdies de Reus dos anys després.

Les Misericòrdies de Reus es retroben dos anys després per la Festa MajorGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coris, Coies, Missis, Micoies i moltes altres formes de dir el nom de Misericòrdia, la patrona de la ciutat, es van retrobar ahir a l'Ajuntament a la XXVIII Trobada de Misericòrdies, després de dos anys sense poder-ho fer. L'acte de festa major va congregar més de 60 nenes, noies i dones reusenques que porten, amb orgull, el nom més propi de la ciutat.

Tot i això, les mateixes Misericòrdies saben del cert que és un nom que ha passat la frontera del Baix Camp i algunes, fins i tot, n'han trobat a altres llocs, com Misericòrdia Vinaixa, que explicava a Diari Més que «se'n va trobar una a Sevilla, sense tenir familiars ni reusencs ni catalans». L'acte va estar presidit per l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, que es va acomiadar de les Misericòrdies després de totes les trobades de Festa Major, ja que el seu mandat finalitzarà abans de la següent. El mateix alcalde va voler remarcar el què significa el nom per la ciutat i va detallar que, durant la pandèmia, que van haver de tancar les esglésies, «quan va arribar el dia de Misericòrdia, el Prior i jo vam decidir obrir el Santuari», explicava emocionat.

La trobada també va comptar amb les felicitacions del Prior, mossèn Joan Antoni Cedó, Teresa Pallarès, com a delegada del Govern a Tarragona, i la vicealcaldessa, Noemí Llauradó. Tots tres, a banda de felicitar les Misericòrdies pel seu sant, també van parlar de l'orgull que és portar aquest nom, que representa els valors de la ciutat.

Fins i tot, les dones que porten aquest nom van formar fa més de 40 anys, el Grup Cultural de Misericòrdies de Reus que organitza tota mena de trobades. La més pròxima serà un esmorzar, el dilluns, a la Boca de la Mina on, segons explica Misericòrdia Llorenç, una de les presents a la trobada d'ahir, «portarem cadascú el seu esmorzar en una cistella a l'antiga». Però no només fan trobades per berenar o esmorzar plegades, també estan organitzant un viatge a Sicília, en el qual encara queden places, i un sopar en un restaurant de Reus el dia 1 d'octubre.

Ara, les Misericòrdies estan contentes perquè fa dos anys va néixer Misericòrdia Morcillo, a qui la seva mare, també Misericòrdia, li va posar aquest nom per reprendre el nom tradicional de la ciutat. Elles, però, voldrien que més nenes fossin anomenades així, perquè no s'arribi mai a perdre el nom. Misericòrdia Virgili va ser la més veterana de totes les de la trobada, amb 82 anys, que assegura que acostuma a anar a les trobades.

L'acte va estar precedit per la cercavila del Canó de les Festes, en la qual les canonades i els versots més satírics van omplir els carrers del centre de la ciutat. Després de repartir les lletres de les cançons entre els curiosos que els seguien, els participants i el públic anaven fent parades per cantar tots junts les lletres que tractaven temes de l'actualitat. Tot plegat, anava acompanyat de les canonades que sortien des del Canó de Festes, que anuncia l'arribada de la Festa Major a partir de les ordres del capità.

tracking