Diari Més

Habitatge

Els promotors rebutgen a Reus l'aparcament de bicis comunitari del nou PGOU

La nova modificació només permetrà una plaça de pàrquing de cotxes i tres per a bicicletes per cada habitatge nou

A Reus hi ha massa places de pàrquings buides, segons l'Associació de Promotors de Catalunya.

Els promotors rebutgen l'aparcament de bicis comunitari del nou PGOU de ReusAnna González

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Territorial de Tarragona de l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE), desconfia de l'efectivitat de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) de Reus amb relació a la previsió d'aparcaments i trasters.

Els canvis que es proposen, i que actualment estan en exposició pública, fan referència a la reducció de l'aparcament de turismes, que passa a ser només un, i la creació de places per a bicicletes en les noves construccions, tres per a cada habitatge.

L'APCE ha presentat una sèrie de millores de la modificació a l'Ajuntament amb la intenció de donar a conèixer a l'administració les preferències del públic en general, les quals coneixen de primera mà, ja que consideren que un pàrquing comunitari no serà efectiu. El problema principal que l'APCE veu és que s'impulsi la construcció d'aparcaments comunitaris de bicicletes per habitatge, ja que dubta que la gent les vulgui aparcar en un pàrquing comunitari soterrani en el qual està prohibit tancar espais individualitzats.

Segons el seu president, Daniel Roig, «la majoria de les famílies vol un lloc tancat per poder deixar-les, i no un pàrquing amb més gent. A Reus i a tota Catalunya, encara no tenim aquest tipus de cultura ni existeix aquesta seguretat».

El que Roig proposa és que «la modificació hauria d'impulsar més trasters on no només hi puguin haver bicicletes, també hi tinguin lloc els patinets o els vehicles nous que sorgeixin en un futur. A més, molts d'aquests vehicles són elèctrics i els trasters donarien la possibilitat de poder endollar-los al corrent elèctric i tenir l'espai necessari».

El president de la comissió territorial de Tarragona explica que una de les coses que més demana la població a l'hora de comprar un habitatge és que hi hagi un traster: «Es converteix en una habitació més de les llars on podem guardar tot allò que no fem servir, com les coses de l'estiu a l'hivern, o a la inversa».

Tot i això, la modificació del POUG, aprovada el 22 de juliol pel plenari de l'Ajuntament, permet l'aparcament de les bicicletes en els trasters, sempre que es doni compliment a la normativa sectorial aplicable, especialment en matèria de prevenció d'incendis.

Un dels punts que tampoc veu gaire positiu l'APCE és la distinció entre els habitatges lliures i els destinats a polítiques socials. Per un costat, s'haurà de construir una plaça d'aparcament de turisme i tres places de bicicleta en els habitatges lliures d'obra nova i una plaça per cotxes per cada quatre habitatges i tres per bicicletes en els de protecció oficial o social.

També es distingeix en les construccions d'altres usos, en les que s'haurà d'habilitar una plaça de turisme per cada 200 metres quadrats de sostre i una de bicicleta per a cada 100. Per Roig, «no té sentit obligar a unes coses a uns habitatges d'un tipus i al de l'altre no. És una discriminació que no ens sembla gens positiva i ho complica tot».

En concret, les places per a bicicleta tindran una dimensió de 0,80 metres d'amplada per 2,20 d'allargada. Roig considera que per concloure aquestes mesures s'ha tingut en compte la maniobra per aparcar, però veuria millor un aparcament vertical, com als països nòrdics i, d'aquesta manera, no consumir tant de sòl.

Ara bé, l'associació no ho veu tot malament: la reducció d'aparcaments de turismes per habitatge és quelcom positiu, ja que considera que hi ha massa places buides a la ciutat que «ni es venen ni es lloguen perquè ningú les vol», assegura Roig.

«El que no pot ser és que s'obligui a construir tants pàrquings perquè comporten més inversió i després els compradors es tiren enrere», afegeix. Així doncs, la reducció de les places era una de les reivindicacions de l'APCE i, en aquest sentit, «estem molt contents», diu Roig.

El camí que segueix la capital del Baix Camp és en direcció a la reducció dels turismes, per exemple amb la reforma de carrers tan cèntrics com el raval Santa Anna que ja és parcialment per als vianants i es preveu que ho sigui completament.

Per aquest motiu, la modificació del PGOU busca ajustar-se a aquest model de ciutat i proposa reduir les previsions d'aparcament de turismes en funció de les necessitats. Alhora, es diversifica l'oferta d'aparcaments, creant places de bicicleta.

La modificació abasta tot el terme municipal de Reus, tant pel que fa al sòl urbà com l'urbanitzable, amb les diferents qualificacions urbanístiques. Segons especifica aquesta, la proposta sorgeix de la creixent preocupació per la sostenibilitat, que ha arribat al seu punt màxim després de la crisi sanitària i ambiental dels últims anys, que porta a apostar pels desplaçaments a peu o amb bicicleta. L'objectiu és reduir la contaminació i fomentar l'exercici físic de les persones aprofitant la conscienciació global en aquest aspecte.

tracking