Diari Més

Infants

Els alumnes de l'escola General Prim demanen una zona verda a l'entrada

És una de les propostes del programa del Consell d'Infants que enguany ha comptat amb 1.055 nens de 5è de primària

Imatge d'un Consell d'Infants d'aquest curs.

Reus publica les propostes del Consell d'Infants per fer una ciutat més jugableAjuntament Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La nostra proposta final per l'entrada i la sortida de l'escola és crear una zona verda amb bancs, jardineres amb flors i arbres. També posar una font d'aigua i un porxo per a quan plou. Hem fet votacions i la majoria hem votat aquesta proposta, perquè creiem que és la més necessària per poder tenir una entrada bonica». Aquesta és la idea que va sorgir entre els alumnes de 5è de primària de l'escola General Prim de Reus a partir de la seva participació en el projecte del Consell d'Infants titulat Entorns escolars en una ciutat jugable.

Per altre costat, els alumnes de la Salle volen un rocòdrom, taules de pícnic i bancs «per berenar amb els nostres familiars i amics». De fet, la col·locació de bancs al voltant dels centres educatius és una idea compartida per molts dels 1.055 alumnes que van participar-hi, com el Prat de la Riba, el Teresa Miquel Pàmies o el Isabel Besora. També, un altre concepte que es repeteix en l'informe que va publicar ahir l'Ajuntament és la seguretat: «Ens agradaria que per garantir la seguretat de tothom, les voreres fossin més amples i que hi hagués bancs per tal de poder-nos esperar asseguts», demanen els nens de l'escola Maria Rosa Molas. També els alumnes de l'escola Els Ganxets demanen un mur de vegetació «que separi la vorera de la carretera per fer la zona de l'entrada i la sortida més segura». Finalment, les conclusions també mostren la preocupació dels més petits pel medi ambient. Els nens del Liceu Francès proposen que es posin «plantes que podríem cuidar i regar nosaltres mateixos, ja que les plantes són molt importants per netejar l'aire agafant el CO2 (diòxid de carboni) i expulsen l'oxigen».

L'objectiu del Consell d'Infants d'enguany, que ha estat gestionat pel col·lectiu d'arquitectes Arjub Studio, és poder detectar quines són les necessitats de cada centre. El programa s'ha articulat en diferents etapes: una presentació del projecte, una distribució d'un qüestionari, un taller presencial, un primer procés participatiu autònom, dues sessions de treball amb els consellers –els representants de les classes per comunicar les propostes al govern– i una audiència pública al saló de plens de l'Ajuntament.

Donat que en els últims anys la participació ciutadana s'ha convertit en una pràctica que el consistori ha utilitzat per establir plans d'actuació, la regidoria d'Educació va considerar oportú incloure els infants. En el primer pas per a dur a terme aquest procés es van elaborar un seguit de preguntes per als professors per poder diferenciar les casuístiques de cada centre. Aquí, per exemple, es va poder observar com els alumnes de les escoles situades més al sud de la ciutat acostumen a ser portats amb cotxe, mentre els que van a les del centre de la ciutat, van caminant. En la reflexió es va veure com alguns centres tenen espais que permeten imaginar els carrers com espais públics multimodals en lloc de corredors de moviment, amb oportunitat d'implementar mesures per augmentar la seguretat.

Els tallers a l'aula es van dividir en tres parts: la benvinguda, la reflexió i la conclusió, però sempre enfocats com una experiència educativa amb material i recursos perquè els infants poguessin expressar les seves opinions. Després, amb tot el coneixement adquirit sobre el voltant de la seva escola, els infants, de manera autònoma, van desenvolupar el procés participatiu on es van recollir opinions. Un cop escollits els 54 consellers es van fer dues reunions per concretar les propostes definitives per millorar l'entorn de les seves escoles que, a posteriori, van presentar a l'audiència pública del dia 8 de juny a tots els representants municipals. Segons Arjub Studio, les audiències públiques faciliten el treball en grup de tots els implicats i millora les relacions entre la ciutadania, els polítics i els tècnics municipals.

tracking