Diari Més

Societat

La peixateria Just de Reus tanca per jubilació 86 anys i tres generacions després

El negoci, fundat l'any 1936, sempre ha estat regentat per dones i la descendència no agafarà el seu relleu

Els clients lamenten molt el tancament de la peixateria.

La peixateria Just de Reus tanca per jubilació 86 anys i tres generacions desprésXavier Jurió

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La peixateria Just, fundada l'any 1936, abaixarà persianes per sempre aquest cap de setmana. El negoci, situat al carrer del Vent número 1, ha estat sempre regentat per dones i, ara, Maria Teresa Adell, que hi treballa des dels 17 anys, es jubila. Aquesta vegada, però, la descendència no agafarà el relleu de la botiga i els clients hauran de buscar altres opcions d'entre les poques que queden a la ciutat. Fa 86 anys, l'àvia de Jordi Martí Just, marit de Maria Teresa Adell, va obrir una peixateria al raval Martí Folguera que va batejar amb el seu cognom, Just. Amb el pas del temps, la mare de Martí va agafar el relleu del negoci. El 1970, quan Maria Teresa Adell era una adolescent, es va posar a treballar a la peixateria de la família de qui va acabar sent el seu marit i, amb els anys, també es va convertir la mestressa. La història de la peixateria Just és ben feminina, ja que es tracta d'un negoci creat i regentat sempre per dones.

Martí s'ha dedicat sempre a la gestió dels comptes del negoci i ha ajudat en el que ha calgut, però no ha regentat mai la botiga. Adell, tot i no portar el cognom al DNI, se l'ha fet seu i, segons Martí, «ha deixat el cognom de Just ben amunt». De fet, és per aquesta raó que no volen traspassar o vendre el negoci a ningú i troben que qualsevol oferta és minsa, «no volem que ningú faci perdre reputació al nostre nom». A més, la descendència de la parella s'ha dedicat a altres professions i, ara, no agafaran el relleu del negoci.

Ara fa 17 anys, el 2005, la família va veure que el local on estava la peixateria era massa petit per tota la clientela que tenien. Per aquest motiu van prendre la decisió de mudar-se en un de més gran, al carrer del Vent. Des de que es van traslladar al nou local,«la peixateria va viure un salt molt important, vam passar a ser una botiga gran i va començar a venir clientela molt selecta, que s'ha quedat», explica Martí.

El negoci no ha parat mai de modernitzar-se. Abans que arribés la pandèmia, ja comptaven amb un servei a domicili, que duia a terme Martí. Després, amb el coronavirus, es va ampliar. «Ara tenim clients de tota la província de Tarragona: gent de Montblanc, de la Riba, de Cornudella, d'Alcover i de molts altres llocs. I, a vegades, venen a buscar el peix i, d'altres, els hi portem», detalla Martí.

A 69 anys, Maria Teresa Adell ha pres la decisió de jubilar-se. Des del passat dilluns, Adell ha dut a terme les trucades pertinents a tots els clients més fidels i la resposta ha estat «brutal». «La clientela ho lamenta molt i ha estat una setmana d'abraçades, petons i plors amb tothom», assegura Martí. De fet, molts han optat per fer comandes grans de peix, per aprofitar abans que tanqui. Martí explica que «a la Maria Teresa li sap greu, però se'n sortirà. Jo l'he pressionada una mica, perquè ella no es volia jubilar, tanmateix s'ha de viure una mica la vida i viatjar».

El peix que tenien a la Just venia de compradors de moltes llotjes: de Sant Carles de la Ràpita, de l'Ametlla o de Cambrils, entre d'altres. També tenien productes de Mercabarna i altres que provenien de la Costa Brava. De fet, amb la seva jubilació, a la ciutat quedaran pocs locals dedicats al peix, ja que, amb els anys, és un negoci que està en perill d'extinció.

Durant els 86 anys de vida, les tres generacions que han regentat el negoci han viscut moments de tot, de molta pobresa en temps més durs i altres de més àlgids, com el període de la pandèmia, en el qual la peixateria va arribar a fer unes xifres econòmiques mai assolides. La gent, que només sortia de casa per anar a comprar, els feia les comandes per telèfon i «eren de dimensions importants», assegura Martí. Amb tot, demà tanca les portes un dels negocis més antics de la ciutat.

Jordi Martí Just i Maria Teresa Adell posen el cartell de «Tancats per jubilació».

La peixateria Just de Reus tanca per jubilació 86 anys i tres generacions desprésXavier Jurió

tracking