Diari Més

Municipal

L'Ajuntament de Reus haurà de retornar una subvenció de 2009 a la Diputació

Es tracta de 200.000 euros que el consistori va rebre per a la construcció de l'edifici del Centre de Bioempreses

Imatge de l'edifici del Centre de Bioempreses de Reus, al costat  de l'hospital Sant Joan.

L'Ajuntament de Reus haurà de retornar una subvenció de 2009 a la DiputacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona portarà al ple de demà l'aixecament de la suspensió del reintegrament que aquesta va subvencionar a l'Ajuntament de Reus l'any 2009, ja que, aleshores, es donava una subvenció del 25% als ajuntaments que demanessin Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) d'eix 1. Es tracta d'una ajuda de 196.363,84 euros que la Diputació va fer al consistori per a la construcció del Centre de Bioempreses, durant el mandat de PSC, ERC, ICV i EUiA, amb l'alcaldia de Lluís Miquel Pérez. L'ús de la subvenció va ser investigat per l'Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF), després que la CUP ho denunciés en el següent mandat, de CiU i PP, perquè, segons es va concloure, s'havia destinat a altres conceptes.

Tot i que en un primer moment, la Diputació va sol·licitar el reintegrament de la subvenció al consistori, a posteriori es va congelar la reclamació perquè va recorre el dictamen de l'OLAF. Ara, tretze anys després, la Diputació sol·licita el retorn d'aquests diners, ja que, segons fonts oficials, l'OLAF «no té res a dir». Per la seva part, fonts municipals afirmen que el Govern de Reus és conscient d'aquesta situació, que correspon a la gestió del Govern de l'any 2009. La decisió de la Diputació ja estava prevista i aprovisionada en la planificació econòmica de l'Ajuntament.

Els fets es remunten al 2008, quan Reus va prendre com a objectiu convertir-se en un exemple de ciutat tecnològica. D'aquesta finalitat en va sortir el projecte del Centre de Bioempreses, una incubadora d'empreses biotecnològiques relacionades amb els àmbits de la salut, pressupostat amb més d'un milió d'euros. Per dur a terme l'edifici, el consistori va sol·licitar els fons FEDER i la Diputació de Tarragona donava una subvenció del 25% als ajuntaments que sol·licitessin un FEDER d'eix 1. Per tant, la Comunitat Econòmica Europea va finançar el projecte en un 50%, amb l'entrega de 603.775,24 euros, i, altre costat, l'Ajuntament i la Diputació van assumir, respectivament, el 25% del cost total del projecte. Tot i això, la Generalitat també va participar en la subvenció i va concedir 392.000 euros. La suma de tots els diners van ser entregats a Redessa per a dur a terme el projecte.

Davant la incertesa de la ubicació d'aquests diners, la CUP va denunciar el cas a l'OLAF, que va dictaminar que no se n'havia fet un ús correcte, ja que van ser atorgats amb una finalitat i s'havien utilitzat per a cobrir altres despeses. Com a conseqüència, l'entitat europea va dictaminar que es retornessin 392.000 euros i, a part, també s'havien de tornar els 197.000 de la Diputació. El Govern d'aleshores va recórrer la devolució d'ambdues parts de la subvenció, però només la part de la Diputació va ser paralitzada fins avui.

Tot i els problemes en el seu finançament, el Centre de Bioempreses, ubicat al costat de l'Hospital Sant Joan, es va construir i en l'actualitat contribueix a la consolidació d'empreses sorgides arran de la tasca investigadora del Centre d'R+D+I de Nutrició i Salut i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili.

tracking