Diari Més

Medi ambient

L'Ajuntament de Reus obre 62 expedients pel manteniment dels solars buits

El consistori recorda que l'incompliment reiterat de la seva neteja comporta sancions de fins a 3.001 euros

Imatge d'arxiu d'un incendi en un solar sense manteniment.

L'Ajuntament de Reus obre 62 expedients pel manteniment dels solars buitsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Reus està preparant la proposta del ban per la neteja de solars i parcel·les amb el qual recorda als propietaris la seva obligació de mantenir nets els espais abans del dia 15 de juny. L'incompliment reiterat de no mantenir-los de forma adequada comporta sancions de fins a 3.001 euros. Aquest 2022 hi ha 73 expedients oberts. Amb l'enviament de correus electrònics per a recordar als propietaris que han de mantenir en bon estat qualsevol mena de terreny, la regidoria de Medi ambient té l'objectiu d'evitar «problemes de salubritat i les consegüents molèsties als veïns, així com prevenir incendis».

El regidor de Medi Ambient i Recursos Humans, Daniel Rubio, explica que des de fa uns anys, l'Ajuntament envia aquest ban en aquesta època de l'any, ja que és un període de pluges que fan créixer molt les herbes i, amb la pujada de les temperatures, hi ha més risc d'incendis. El regidor assegura que «cada any tenim alguns incendis, alguns de provocats i altres, encara que pocs, són causa de la falta de manteniment. Recordant el deure de la neteja intentem evitar aquests riscos».

Rubio també recorda que l'incompliment reiterat i greu del deure dels propietaris de solars de mantenir-los de forma adequada comporta sancions de fins a 3.001 euros, una infracció que està prevista a l'article 215.d del TRLUC, per l'incompliment del deure legal de mantenir en condicions de seguretat i salubritat els terrenys de la seva propietat.

Aquest 2022 hi ha 73 expedients, dels quals 62 s'estan tramitant actualment i 11 ja s'han tancat, bé perquè s'ha complert amb el requeriment o perquè s'ha posat una sanció. Pel que fa als expedients de 2019, se'n van obrir 108. D'aquests, 93 ja es van tancar per neteja i 13 segueixen en tramitació, 6 dels quals estan pendents d'execució subsidiària.

El procediment que es segueix per controlar l'estat dels solars marca que qualsevol queixa pot ser un motiu per obrir un expedient administratiu. A partir d'aquesta es duu a terme una inspecció del solar i es determina el seu estat. Si és un cas urgent, es realitza immediatament una execució forçada, passant el cost al propietari i si no, es fa un requeriment de neteja que, si passat un temps no té resposta, es torna a fer una inspecció.

Segons l'Ajuntament, es considera que un solar està net quan no s'hi troben herbes altes que puguin ocasionar incendis i està lliure de residus. Així mateix, es permet picar la vegetació i deixar-la en el mateix terreny de forma regular. En cas que hi hagi restes vegetals i altres residus cal que es transportin a plantes de residus.

Rubio també ha afirmat que l'administració és conscient que la població, en la seva majoria, té cura del manteniment dels seus solars. Ara bé, també ha afirmat que «els solars que estan pitjor són els que tenen en propietat els bancs, que no atenen les seves responsabilitats».

tracking