Diari Més

Urbanisme

El PSC reclama un registre dels edificis de Reus que hagin passat la ITE

Amb aquest registre, creuen que el govern podria subvencionar les inspeccions als qui ho necessitin i garantir-ne la seguretat

L'edifici del carrer del Vidre que es va esfondrar el passat mes d'abril i va alertar als socialistes.

El PSC reclama un registre dels edificis de Reus que hagin passat la ITEAnna González

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup municipal del PSC reclama que el Govern municipal compti amb un cens dels edificis de Reus que han passat la Inspecció Tècnica (ITE) per a poder analitzar aquells que no la tenen superada i, així, estudiar l'opció de destinar una partida econòmica per a subvencionar-la. D'aquesta manera, els socialistes mostren la seva preocupació en matèria d'habitatge, ja que creuen que «l'executiu ha de garantir la seguretat de la ciutadania i el correcte estat dels immobles per evitar més esfondraments».

Els socialistes van fer un prec al plenari de l'Ajuntament, celebrat divendres passat, perquè es tingui un registre dels edificis que han superat aquesta inspecció i «poder conèixer els casos que no l'han passada per a actuar on sigui necessari». En resposta, Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, va explicar que l'administració responsable de les ITE és la Generalitat i que ja es compta amb un registre dels edificis que han passat la inspecció, però no es diferencien per municipis. Berasategui va anunciar que se sol·licitaria el cens desengranat per a conèixer la situació concreta de Reus.

L'esfondrament de la casa del carrer del Vidre del passat mes d'abril i la caiguda d'un altre edifici, l'any 2020, al barri del Carme, van servir per exemplificar l'alerta dels socialistes. Pel que fa a l'esfondrament més recent, Andreu Martín, portaveu del grup, assegurava que «vam tenir sort que ningú sortís ferit, perquè la runa va caure al carrer i podria haver fet mal a algú que hi passés». Per altra banda, amb la caiguda al barri del Carme, el grup municipal socialista demanar al govern «que es fes un informe dels immobles de la ciutat per a detectar en quines condicions es trobaven i actuar».

Tanmateix, el grup socialista explica que no és el primer cop que tracta la problemàtica, ja que, el desembre de 2018, els socialistes van fer una moció per a facilitar l'accés a la ITE a les persones en risc de vulnerabilitat a través de subvencions. «Aquesta moció va ser aprovada, però tampoc s'ha dut a terme», assegura Martín. Posteriorment, el 2021, l'equip de Govern va anunciar que inspeccionaria uns 40 habitatges buits, conjuntament amb la Generalitat, mesura que el PSC definia com «tardana i insuficient, ja que el mateix Govern havia informat que hi havia 400 pisos buits a la ciutat». Martín també creu que «la tasca no és només del consistori, sinó que la Generalitat també ha de vetllar per la seguretat, però sembla que no serveix de res tenir a la delegada del Govern de Catalunya a l'Ajuntament». En aquesta línia, al novembre de l'any passat, el PSC va portar una altra moció al plenari per a demanar que, tant l'Ajuntament com la Generalitat, «s'acollissin als fons europeus en matèria d'habitatge per a millorar la seva eficiència energètica, ajudar a les actuacions de rehabilitació d'edificis i potenciar la construcció d'habitatge de lloguer social».

Pel que fa a les altres mocions que va presentar el grup socialista al plenari de divendres, una encarada a la millora dels polígons i l'altra sobre les ocupacions il·legals i delictives, ambdues van ser votades en contra pel Govern. Davant la moció per a millorar les infraestructures i la mobilitat dels polígons, Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, va argumentar que cada quinze dies s'estan fent visites amb l'alcalde i que ja compten amb plans d'actuacions, però per al següent mandat.

tracking