Diari Més

Cultura

«El Centre de Lectura de Reus està curull d'activitats, la gent està enjogassada»

Després dels dos anys de pandèmia, l'ateneu està recuperant les seves activitats i iniciatives

Pérez i tot l'equip treballa per recuperar la normalitat.

«El Centre de Lectura de Reus està curull d'activitats, la gent està enjogassada»Xavi Jurio

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— El Centre de Lectura fa poc ha viscut una de les activitats més importants de l'entitat, el 75è Concurs Exposició Nacional de Roses després de dos anys de pandèmia, quin balanç en fa? — Per definir-ho amb una paraula, diria que ha estat il·lusionant. Tant pels roseristes, que han tornat a exposar els seus treballs, com pel Centre de Lectura, que hem pogut engalanar de nou el Teatre Bartrina. A més, al Centre el complau molt la integració del consistori amb la iniciativa Roses de Reus i les botigues del centre.

— Aquesta activitat serveix d'exemple, doncs, per veure que el Centre de Lectura s'està recuperant després de la pandèmia, quin és l'estat actual de l'ateneu?

— La veritat és que la pandèmia ens ha fet molt de mal, no només a nosaltres, a tots els ateneus. No comptem amb els 400 socis que teníem abans del coronavirus, tot i que la xifra ha començat a remuntar.

— El centre es va reinventar en el seu moment per adaptar-se a la digitalització que va provocar la pandèmia?

— Algunes activitats sí, altres va ser impossible. Per exemple, les classes de música van passar a fer-se per videotrucada perquè els alumnes tenien els seus instruments i era més fàcil. Ara bé, les activitats de dansa no es van poder fer. Aquesta adaptació va fer que el Centre de Lectura pogués mantenir més socis.

— Amb aquesta recuperació de l'entitat, s'han pogut afegir noves activitats o s'han mantingut les d'abans de la pandèmia?

— Sí, en aquest curs s'han començat a fer classes d'alemany, que no es feien abans. Tot i això, de moment encara no hi ha hagut massa inscripcions, mentre que en altres idiomes s'ha mantingut, més o menys, les mateixes xifres de cada any.

— Per tant, la davallada de socis que s'ha patit el centre es deu notar en els pressupostos.

— Sí, s'ha notat bastant la baixada d'alumnes i la baixada de socis. No diria que és dramàtic, però sí que comporta un hàndicap important. Ara sembla que no hagi passat gaire cosa, però de seqüeles, encara en queden. No obstant això, s'ha de dir que des de fa uns mesos en fem un balanç positiu, ara es donen més socis d'alta que de baixa. Tanmateix, de baixes sempre n'hi ha, i moltes són previsibles.

— Tornant a les activitats, l'entitat ha reprès moltes iniciatives que s'havien aparcat en el pas de la pandèmia?

— El Centre de Lectura, ara per ara, està curull d'activitats. Estem remuntant el que es feia abans de la pandèmia amb l'afegit que la gent està més enjogassada i amb ganes de fer coses.

— A part de col·laborar en moltes activitats, com el cas de l'Any Tosquelles i l'Any Ferrater, el Centre de Lectura també n'està tirant endavant d'altres?

— Sí, ara per exemple hem fet el festival Pint of Science, on els universitaris fan divulgació d'activitat científica per a tots els públics. Hem rebut visites com la del doctor Massana i la Núria Amigó. Des de l'entitat tenim molt d'interès a impulsar la part més científica, perquè la part humanística i de literatura ja tira endavant.

— Així, s'impulsaran més activitats per potenciar aquesta part més científica?

— Hi estem treballant, ara hem firmat un acord amb l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili i el TEDx. També volem potenciar la sala d'exposicions per l'art contemporani.

— Per tant, podem afirmar que el Centre ha recuperat la normalitat?

— El centre està funcionant. També estem tirant endavant amb les obres, tot i que porten un cert endarreriment per la dificultat de trobar els materials i el seu encariment, però tenim ganes que comencin a fer-se activitats en l'espai nou. Però sí, en definitiva podem dir que el Centre de Lectura ha recuperat la normalitat i, fins i tot, estem una mica saturats d'activitats.

— S'està plantejant introduir alguna nova activitat a l'ateneu amb aquesta ampliació de l'espai?

— De moment no. El que sí que tenim entre mans, tot i que encara no sabem del cert si es farà en el nou espai, perquè no està clara la seva distribució, és potenciar les arts escèniques. Estem treballant en un projecte, amb l'Ajuntament i la Generalitat, per expedir l'acreditació d'arts escèniques, sobretot en les activitats de música, dansa i teatre, i vincular-lo al Consorci del Teatre Bartrina perquè tingui una sortida per dur a terme produccions, encara que seran modestes perquè, en definitiva són estudiants, i un preparatori més potent, sobretot de cara a poder entrar a l'Institut del Teatre de Barcelona. Són camins que encara estem treballant.

tracking