Diari Més

Reciclatge

Els negocis de Reus creuen que la imatge del Mercadal millorarà sense contenidors

L'Ajuntament ha eliminat l'illa i comerços i restaurants es mostren satisfets perquè era el focus de les males olors a la plaça

Punt de la plaça del Mercadal on estava situada la illa de contenidors soterrats.

Els negocis de Reus creuen que la imatge del Mercadal millorarà sense contenidorsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Reus ha retirat els contenidors soterrats de la plaça del Mercadal, eliminant tant el seu interior com les bústies de la superfície. Davant d'això, els establiments de la plaça es mostren contents i satisfets, ja que els contenidors eren causa de males olors que feien desagradable estar en algunes de les seves terrasses. Aquesta retirada coincideix amb la millora del sistema de recollida porta a porta que està duent a terme el consistori. El restaurant Cal Gallisà, situat en la part sud de la plaça, és l'establiment que s'ha vist més perjudicat per les molèsties que causava aquesta illa de contenidors, ja que la seva terrassa ocupava la zona més propera i asseguren que, a banda de la pudor, han arribat a veure rosegadors per la zona. Sergio Llambric, qui porta el restaurant des de fa tres anys, ha assegurat a Diari Més que «la veiem com una acció molt positiva per a la imatge de la plaça». El restaurador ha explicat que «no hi ha cap plaça principal de Catalunya que tingui aquesta mena de problemàtica».

A més, una de les queixes del restaurant és que «a mitja tarda el camió de la brossa venia i era molt molest per als clients». Ara, amb la reobertura de la Casa Navàs i l'allau de visites que està tenint la ciutat, «sentim que se'ns ha escoltat i s'han sensibilitzat amb nosaltres, ara la plaça estarà més neta i serà més agradable pels clients. Eudald Farriol, de la cafeteria Gooreti, ubicada al costat de Cal Gallisà, explica que «estem molt contents, aquí s'acumulava molta brossa i era obvi que s'havien de treure»

Pel que fa als veïns de la plaça, que perden un punt de contenidors, Meritxell Barberà, presidenta dels Guardians del Mercadal, s'ha mostrat segura que «en solidaritat amb els restaurants i les seves terrasses, ens adaptarem, són coses que comporta viure a la plaça de l'Ajuntament, com amb el fet que no es pugui entrar amb cotxe a la plaça». A més, Barberà, ha explicat que els veïns compten amb un altre punt de contenidors proper, situat al carrer del Vidre.

Barberà, qui també és la presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, creu que el sistema de recollida porta a porta de la brossa comercial al centre, el qual ha permès l'eliminació d'aquesta illa perquè ja no és indispensable, és «molt positiu i els botiguers ho estem acceptant molt bé. Tot el que és bo per al planeta i pel reciclatge és bo per a tothom, és una iniciativa que farà que el centre millori estèticament, ja que els negocis tindran els contenidors amagats durant el dia».

Amb aquest nou sistema, els establiments comptaran amb contenidors propis, que ja s'han començat a repartir en la zona del Mercadal i el nucli antic. En funció de l'activitat del negoci s'estan repartint els contenidors de les diverses fraccions. Així, un restaurant tindrà contenidors de quatre fraccions (orgànica, rebuig, vidre i envasos) mentre que una botiga de roba només tindrà un, de rebuig.

El cartó i paper es continuarà recollint a banda amb el sistema porta a porta sense bujol que, segons Barberà, «potser no és la millor opció perquè si surts a la una del migdia al carrer, veus totes les botigues amb cartons a la porta, que no és gaire estètic». El desplegament de contenidors als comerços i negocis de la zona del centre històric finalitzarà abans de l'estiu i a tota la zona centre, s'espera concloure en un període d'uns sis mesos.

tracking