Diari Més

Infraestructures

Comencen les obres de rehabilitació de l'edifici del Mas Totosaus de Reus

L'empresa Construcciones Asensio SL compta amb un termini de vuit mesos i quasi 200.000 euros

Han començat les obres per a rehabilitar l'edifici del Mas Totosaus.

Comencen les obres de rehabilitació de l'edifici del Mas Totosaus de ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de rehabilitació del Mas Totosaus van començar la setmana passada amb la intenció de restaurar l'edifici modernista per habilitar-ho com a espai administratiu. El mas, que va ser construït el 1906 per l'arquitecte reusenc Pere Caselles, feia més de deu anys que estava en desús, fet que va provocar la seva degradació i afectacions als elements estructurals.

El passat mes d'octubre l'Ajuntament va treure a concurs l'execució de les obres i al gener es van adjudicar a l'empresa Construcciones Asensio SL amb un pressupost de 199.900,71 euros (IVA inclòs). L'empresa compta amb un termini màxim de vuit mesos per a finalitzar unes obres basades en petites actuacions imprescindibles per adaptar l'edifici a les necessitats del seu nou ús, però protegint l'interès patrimonial. El projecte, redactat pel despatx d'arquitectura Estudi NUA SCP, de Tarragona, se centra a garantir la seguretat estructural de l'immoble. L'edifici, situat al camí de Riudoms, quedarà equipat amb la renovació de les instal·lacions. L'espai exterior del porxo es conservarà, tot i que s'hi instal·larà una reixa metàl·lica per evitar possibles intrusions.

Pel que fa a l'interior, la sala central serà un espai polivalent, per a celebrar reunions o altres tipus d'actes, mentre que les dues sales posteriors, situades al nord de l'edifici, es convertiran en despatxos. La saleta annexa al porxo serà un magatzem. D'aquesta manera, les obres que acaben de començar conservaran els murs i adaptaran les sales que ja existeixen.

L'únic enderroc que durà a terme l'empresa serà la d'uns envans i uns armaris situats a la façana oest, ja que s'hi ubicarà el nou lavabo, on abans es trobava la cuina de la casa. Tot i aquesta reforma, els arquitectes han intentat no modificar i desvirtuar la volumetria exterior de l'edifici.

La zona que envolta l'edifici del mas ha estat l'escenari d'incivisme durant molts anys, sobretot la part posterior, ja que l'edifici actua de barrera i el pati queda tapat. Lourdes Masip, veïna del barri, ha assegurat a Diari Més que «sempre hi ha problemes i molts cops ha vingut la policia a la zona del darrere» i ha afegit que «no crec que la rehabilitació de l'edifici acabi amb l'incivisme, però, de tota manera, millor que es rehabiliti».

L'Ajuntament encara no ha definit quina part de l'administració s'ubicarà a l'edifici, però està previst que se sàpiga aviat.

tracking