Diari Més

Societat

Reus recull noves propostes a favor del català per al Pacte Nacional per la Llengua

Les propostes resultants d'aquests debats públics es bolcaran a la web pacteperlallengua.gencat.cat

Presentació a Reus del Pacte Nacional per la Llengua.

Reus recull noves propostes a favor del català per al Pacte Nacional per la LlenguaAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest vespre ha tingut lloc a Reus la presentació del Pacte Nacional per la Llengua, amb la participació del secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i del president del Consell del Centre de Normalització Lingüística i regidor de Cultura i Política Lingüística Daniel Recasens. La sessió ha reunit unes 60 persones vinculades amb el món socioeconòmic, cultural, de la immigració ide l'Administració, entre altres, amb l'objectiu de reflexionar sobre la situació català a partir de l'informe acadèmic «Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalan»i també de presentar propostes de millora per incorporar al Pacte.

Tant Daniel Recasens, que ha obert l'acte, com l'alcalde de la ciutat, han fet una crida a la implicació de tothom en el Pacte Nacional per la llengua. Per la seva banda Francesc Xavier Vila ha destacat que «la societat està evolucionant molt ràpidament, i hem de reavaluar quin paper ocupa la llengua en el nostre context actual per tal d'establir les bases del paper que tindrà en el futur»i ha encoratjat tant les entitats com la ciutadania a títol personal a fer aportacions al procés participatiu.

En l'acte, s'ha projectat un vídeo de salutació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en què ha destacat que «el present i el futur de la llengua involucra a tothom i per això fem el Pacte Nacional per la Llengua». També hi subratlla l'interès per assegurar la recepció de propostes representatives de tots els punts del país. A més de les aportacions dels participants, també els agraeix la col·laboració per estendre el debat en altres espais i entre els veïns.

Des del mes de febrer i fins a juliol, el procés participatiu es vertebra a partir de sessions de presentació territorials que es duen a terme a llocs com Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Girona, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vilanova i la Geltrú.

Així, durant aquests mesos, la Secretaria de Política Lingüística i la Comissió Tècnica de Política Lingüística organitzen, juntament amb institucions com el Consorci per la Normalització Lingüística i entitats de diversos sectors, activitats per exposar els reptes del català, reflexionar sobre la situació de la llengua i recollir propostes de millora.

A més, tothom podrà col·laborar a través del webpacteperlallengua.gencat.cat. La previsió és que a la tardor d'enguany s'assoleixi un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua. Aquest procés, ha de conduir a la signatura el mes de desembre d'un document que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

tracking