Diari Més

El pas de la Mare de Déu de l'Amargura de Reus tornarà a lluir en processó dimarts

El pas es va presentar ahir al vespre després de tres mesos de treballs «durs» de restauració

El pas al Taller Avall poc abans de presentar-se a la sala Santa Llúcia, ahir.

El pas de la Mare de Déu de l'Amargura de Reus tornarà a lluir en processó dimartsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pas de la Mare de Déu de l'Amargura tornarà a sortir dimarts vinent, 12 d'abril, en la Solemne Processó de l'Amargura amb una imatge totalment renovada i cuidada després d'haver estat durant tres mesos en procés de restauració. L'auditori-teatre de la sala Santa Llúcia va acollir ahir la presentació del procés de restauració i recuperació del pas, a càrrec del Taller Avall i el recull d'estudis històrics CRD i creació. «Han estat tres mesos de treball molt dur, però estem molt satisfets amb el resultat. Tot i que estem molt cansats, físicament i mentalment, no hem volgut deixar passar l'oportunitat de poder intentar recuperar una imatge i pas com aquest, tan important en la ciutat i molt valorat i apreciat pels reusencs. Estem convençuts que quedaran bocabadats amb el resultat, ja que costa de creure que és el mateix pas veient com es trobava de malmès i degradat abans», ha explicat Aleix Vall, gerent del Taller Avall.

El pas de la Mare de Déu de l'Amargura és de l'any 1914 i té unes dimensions aproximades de 2,30 metres d'alçada, 2,05 metres d'ample i 3,67 metres de llarg. Des de l'any 1988 es va fer càrrec l'Associació Cultural Raíces Aragonesas. Un cop desapareguda, va agafar-ne el relleu el Centro Aragonés El Cachirulo, associació que enguany ha dut a terme la sol·licitud de restauració, tant de la imatge com del pas, a càrrec de l'empresa reusenca.

Segons ha explicat el gerent del taller, hi han treballat modistes, fusters, ferrers, mecànics i electricistes, entre d'altres. «S'ha hagut de fer un sostre nou perquè el que tenia queia. També s'ha reforçat la base i s'ha col·locat un circuit elèctric nou perquè l'anterior era massa antic, no estava homologat, i podia ser perillós», ha expressat Vall.

Ahir es va poder veure el pas al vespre en un acte obert a la ciutadania, abans que surti dimarts vinent en processó, i es va explicar la important tasca de restauració que s'ha executat. «El pas es trobava, tristament, deplorable. S'havia estat deixat de qualsevol manera, pràcticament abandonat, en espais amb molta presència d'humitat.

Això li ha passat factura, evidentment, a més de no haver intentat mantenir-lo durant molts anys. Fa temps li van trencar una de les mans i el nas en un acte vandàlic, però ara han estat reconstruïts seguint el model original. També s'han banyat en plata els estels de la corona i cuidat molt la resta de detalls, tant de la imatge com del pas. Ara està com nou, irreconeixible de fet», ha dit Vall.

tracking