Diari Més

Infraestructura

L'Institut Pere Virgili adjudica les obres dels laboratoris de recerca a l'Hospital

El projecte compta amb un import total de 969.750 euros (IVA exclòs) i amb un termini d'execució de vuit mesos

L'Hospital

L'Institut Pere Virgili adjudica les obres dels laboratoris de recerca a l'HospitalGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres per la construcció d'una àrea de laboratoris de recerca a l'Hospital Sant Joan de Reus han estat adjudicades a Construcciones Tomas Gracia SA per l'import total de 969.749,10 euros (IVA exclòs) i amb un termini d'execució de vuit mesos.

Les obres dels nous laboratoris de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili a l'Hospital Universitari Sant Joan formen part del projecte de reforma de la nau buida existent a la planta -1 del centre (concretament a la zona B color blau, sota mateix de la sala polivalent). L'àmbit d'actuació dels nous laboratoris de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili a l'hospital és de, aproximadament, 832 m² i inclou una àrea neta, una àrea de Biobanc (mostres biològiques que permet conservar-les ultracongelades durant molts anys i utilitzar-les a mesura que es produeixen els avenços científics), una àrea de congeladors, una àrea general de laboratori i una àrea de treball. Entre aquestes àrees, es disposarà de zones concretes com sala de cultius, sala de microscòpia, cambra freda, zona d'autoclaus, sala de centrífugues i sala de pressió negativa.

Les accions de les obres inclouen la separació d'espais, la climatització i ventilació, les instal·lacions elèctriques i mecàniques, i altres aspectes relacionats amb infraestructures de comunicació i seguretat. La construcció d'aquest nou espai permetrà el trasllat del Laboratori de Recerca Biomèdica així com del Biobanc, que actualment encara es troben a les instal·lacions de l'antic Hospital del carrer de Sant Joan, prop del Mercat Central de la ciutat.

El 2010 tots els serveis assistencials de l'antic hospital van ser traslladats a la ubicació actual del nou centre, on es va prioritzar el trasllat i posada en marxa de l'activitat assistencial i docent, sense que es dissenyés un espai propi pels grups de recerca que hi treballaven, alguns dels quals van romandre a les antigues instal·lacions del vell hospital situat a tocar de la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. De fet, molts dels professionals assistencials que desenvolupaven la seva activitat de recerca, alhora eren (i són) professors de la facultat de Medicina.

Segons l'informe justificatiu del contracte, la proximitat en aquell moment de l'antic hospital a les instal·lacions de la facultat, feia que molts d'ells utilitzessin les instal·lacions de la Universitat de forma complementària. Tanmateix, a l'antic hospital s'ubicaven laboratoris de recerca i una àrea de Biobanc que molts cops es compartia amb estructura assistencial. El pas del temps, ha fet que les antigues instal·lacions a on encara s'ubica el Biobanc i l'estructura de laboratoris de recerca que ocupen alguns grups d'investigació, hagin quedat totalment obsoletes i fora d'adequació tant pel que fa a les necessitats dels grups com per l'operativitat i seguretat d'aquestes.

Aquestes instal·lacions, propietat de l'Ajuntament de Reus (propietari de l'antic edifici de l'hospital) han estat declarades fora d'ús i romanen tancades tret de la part de recerca que encara és operativa. Tant l'Ajuntament com la mateixa direcció de l'Hospital Sant Joan, van manifestar en el seu moment la necessitat de dotar al nou centre d'un espai que pugui acollir l'activitat de Biobanc, els laboratoris de recerca experimental i espais pels grups de recerca assistencial que ara hi manquen.

L'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili és l'instrument del qual s'han dotat els centres sanitaris per tal de gestionar l'activitat de recerca dels investigadors, sent un Institut que no disposa d'un edifici propi, sinó que desenvolupa la seva activitat aprofitant els hospitals universitaris del territori amb les estructures que tenen, tant assistencials com de recerca.

Per això, ara amb l'adjudicació de les obres, l'Hospital Sant Joan de Reus comptarà amb aquests laboratoris que permeten estudiar malalties (fonamentalment de les àrees de nutrició i metabolisme), així com infeccions (com és el cas de la covid), temes de salut mental i ambiental i mental i aspectes clínics de l'àmbit de l'oncologia o la cardiologia entre d'altres, tots ells amb un objectiu en comú: preservar i millorar la salut de la població en el seu conjunt.

El nou espai, que haurà d'estar llest en vuit mesos si tot avança correctament, comptarà amb una capacitat per a una trentena d'investigadors. Les noves instal·lacions l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili pretén afrontar amb més eficàcia els nous reptes d'ara endavant, i també vol apostar per ser l'exemple fora de l'àrea metropolitana de Barcelona, situant l'Institut a l'Hospital Sant Joan de Reus com el referent a la demarcació de Tarragona i les Terres de l'Ebre, un espai que potenciï la innovació científica de la salut en la Catalunya Sud, creant un centre capdavanter que permeti atraure el talent científic, especialment el jove, a unes instal·lacions actualitzades i adaptades.

tracking