Diari Més

La reusenca Alba Sotorra estrena el seu llargmetratge al Festival de cinema de Màlaga

L'artista plàstica celebra la vida amb un documental que mostra el món íntim de Francesca Llopis

La directora de 'Francesca i l'amor', Alba Sotorra, al Festival de cinema de Màlaga.

La reusenca Alba Sotorra estrena el seu llargmetratge al Festival de cinema de MàlagaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La documentalista Alba Sotorra canvia totalment de registre en el seu nou documental Francesca i l'amor, que retrata el món íntim de l'artista plàstica Francisca Llopis. Sotorra estrena aquest divendres el llargmetratge al Festival de cinema de Màlaga i, un dia abans, en el marc de la presentació, Llopis oferirà una performance al Centre d'Art Contemporani de Màlaga, acompanyada per la seva filla Djuna Lund Llopis. En una entrevista amb l'ACN, Sotorra explica que aquest documental celebra la vida i de la protagonista en destaca la seva actitud davant la vida: «És una dona rebel i això em sembla fascinant i necessari de portar a la gran pantalla».

El documental Francesca i l'amor arrenca en el moment en què la filla de Francesca Llopis se'n va de viatge a l'estranger i ella es veu immersa en una situació inèdita d'independència sense la seva filla. Animada per les seves amigues s'obre un perfil de Tinder i tindrà diverses cites al llarg del documental i trobades amb els seus amics. L'equip del documental destaca que aquest és un retrat íntim d'una dona que «es nega a fer el que els altres esperen d'ella a partir de patrons com la seva edat, classe social o el seu gènere».

Sotorra explica que Francesca i l'amorés un documental que res té a veure amb els seus treballs anteriors i que és «una celebració de la vida». La protagonista és Francesca Llopis, una artista plàstica reconeguda, que als 65 anys decideix fer «una sèrie de canvis a la vida que afecten al seu voltant i a les relacions amb les persones que estima i els seus amors».

La directora del documental apunta que a Francesca i l'amorretrata el seu propi món, les seves amigues i els seus amics. Recorda que ella i Llopis van compartir pis i se'n va adonar que era algú a qui valia la pena dedicar-li un documental.

«És la pel·lícula més íntima que he fet perquè retrata una part del meu context i entorn proper». I no és només la més íntima, sinó que assegura que és també la més complicada i complexa perquè parla de gent que s'estima molt. «Trobar el límit de fins on retrates aquesta intimitat a la pantalla ha estat un procés molt complex que ha implicat molta negociació amb els implicats».

Sotorra assenyala que Francesca Llopis té molta presència escènica i molta personalitat, i és «molt atractiu a nivell cinematogràfic el seu físic, les expressions de la cara, la forma de vestir i els llocs on habita».

L'amor està molt present al llargmetratge i d'aquí que aparegui al títol del documental. La directora destaca una frase de Francesca Llopis sobre l'amor que diu: «És una cosa que et dona la vida i et mata alhora». Segons Sotorra, l'amor més gran que cultiva Llopis és cap a la seva filla. «Més enllà de l'amor romàntic, la pel·lícula parla molt de les relacions entre mares i filles», afegeix.

Performance

Francesca Llopis oferirà aquest dijous una performance al Centre d'Art Contemporani de Màlaga a les 13.00 hores. Llopis realitzarà aquesta performance acompanyada per la seva filla Djuna Lund Llopis, qui ha composat les cançons originals que formen part de la banda sonora del film. Djuna Lund Llopis també oferirà una actuació el mateix dijous a la nit.

Un dia després, Sotorra, Francesca Llopis i Djuna Lund Llopis presentaran divendres Francesca i l'amoral Teatre Echegaray. Sotorra arriba a Màlaga després d'haver guanyat recentment el Premi Gaudí al millor documental per El retorn: la vida després de l'ISISi d'estar entre els finalistes als premis Goya.

Francesca i l'amor és una producció d'Alba Sotorra, en coproducció amb Urban Distribution i el suport de l'ICAA, l'ICEC, Creative Europe de MEDIA i Eurimages.

tracking