Diari Més

Medi Ambient

La CUP de Reus denuncia l'Ajuntament per una pràctica «il·legal» de control de població de coloms

Segons els cupaires, el govern local opta per la captura d'aus que es traslladen en un centre on són sacrificades

Un grup de coloms menjant restes damunt la taula d'un local de restauració a Reus.

Un grup de coloms menjant restes damunt la taula d'un local de restauració a Reus.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP de Reus ha denunciat l'Ajuntament de Reus i la regidoria de Medi Ambient a la Fiscalia de Medi Ambient dels Jutjats de Reus per una pràctica «il·legal, caduca i cruel» de control de població de coloms. Segons els cupaires, els animals són capturats i posteriorment sacrificats en un centre homologat que té un conveni de col·laboració amb el consistori on s'inclou la profilaxi sanitària.

La membre de la CUP Mònica Pàmies ha posat en dubte que les aus estiguin malaltes i sospiten que aquesta pràctica comporta un benefici econòmic amb la venda de les despulles per elaborar pinsos o biocombustible.

D'altra banda, el grup municipal no té constància de l'aplicació i seguiment del sistema ètic de pinso esterilitzant, implantat el 2019. La CUP de Reus ha presentat la denúncia de forma conjunta amb dues entitats animalistes -Escudo Animal i Corazón de Paloma- i ha aportat documentació a Fiscalia per investigar «qui està fent la vista grossa» en el conveni de col·laboració signat entre el consistori reusenc i el centre on es traslladen els coloms. Segons la formació, el conveni inclou un servei de profilaxi sanitària, en què es sacrifica els animals en cas que estiguin malalts. Ara bé, alerten que no existeix cap revisió veterinària ni triatge per confirmar l'estat de salut de les bèsties i per tant, asseguren que no hi ha cap justificació per exterminar-les. De moment, no ha transcendit el nom de l'empresa homologada, que sacrifica aus afectades per epidèmies a Catalunya i l'Aragó.

Respecte al procediment d'aquest sistema, la membre de la Candidatura d'Unitat Popular de Reus, Mònica Pàmies, ha assegurat tenir constància d'un treballador municipal que, avisat pels serveis tècnics de la regidoria de Medi Ambient, captura grups de coloms en punts de la ciutat on s'ha detectat més població d'aquestes aus. Posteriorment, els trasllada fins al centre homologat i allí són gasejats i congelats per al seu emmagatzematge. Els cupaires sospiten que les despulles dels animals les venen a altres empreses com a matèria primera per elaborar pinsos o bé biocombustibles. D'altra banda, Pàmies ha apuntat que aquest procés podria ser més econòmic i senzill que no pas el sistema ètic de control de colònies de coloms que es va implantar la primavera de 2019.

En aquest sentit, el grup municipal també ha lamentat que en aquest període de temps, no han tingut cap informació en relació amb aquest sistema de control ètic en què s'aposta per l'ús d'anticonceptius per als animals. La CUP retreu al govern local no haver rebut cap informe sobre el seguiment, les zones d'implantació del sistema, l'evolució de les colònies ni el recompte de la població de coloms. En aquest context, sospita que el principal sistema que s'utilitza en l'actualitat a la ciutat és el de la captura i posterior sacrifici.

tracking