Diari Més

Neteja

Veïns de Reus apunten a l'incivisme com a causa de l'aparició de plagues

El barri Fortuny, Pelayo i Mas Iglesias asseguren tenir més coloms, cuques, rates i colònies de gats

Imatge d'arxiu d'uns contenidors plens i amb residus fora.

Veïns de Reus apunten a l'incivisme com a causa de l'aparició de plaguesDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alguns barris de la ciutat han vist com augmentava el nombre de gats, però també com cada cop més, les plagues –de coloms, rates o paneroles– provoquen problemes. Segons els veïns, l'augment de plagues es deu a l'incivisme de molts ciutadans, amb gestos com deixar la brossa a peu de carrer, no tancar bé les bosses dels residus o recollir i netejar les restes de menjar en certs espais verds, públics i de lleure.

El secretari de l'Associació veïnal (AV) de la zona Pelayo, Andrés Emir, assegura que «els carrers i sobretot als parcs de la zona, tenim cada cop més gats». «Suposo que amb la presència dels felins, els ratolins de camp i les rates no hi apareixen tant», afegeix. Emir considera que el creixement de la colònia d'aquests animals s'origina per la gent que deixa restes de menjar a les cantonades dels carrers.

Aquesta visió és compartida per la Cori Balaña, presidenta de l'AV del barri Fortuny: «La gent acudeix als parcs i, la majoria de vegades, no recullen res. Les restes de menjar es queden damunt de la gespa, el terra, taules i bancs i, en conseqüència, els coloms s'escampen molt més, generant alhora més brutícia i desperfectes amb els seus excrements».

Alguns veïns del barri Mas Iglesias es queixen dels problemes que els generen les paneroles i les rates. «Normalment, veus més paneroles a l'estiu, sobretot a la nit, però de vegades a plena llum del dia te les trobes a la vorera. Succeeix el mateix amb les rates, algunes molt grans t'enxampen desprevingut quan vols llençar la brossa. L'ensurt i l'angúnia del moment no té la treu ningú, no és gens agradable», assegura un dels veïns del barri.

L'increment de les diferents plagues preocupa els veïns de la zona, els quals ja han traslladat les queixes corresponents a l'Ajuntament, però consideren que la causa és per l'incivisme de la ciutadania, més que pel servei i manteniment que realitza el consistori.

Segons Balaña: «L'equip de neteja ja està fent un reforç important amb el servei, i més ara que compten amb nova maquinària, però si la resta de persones no col·laboren i tenen cura amb petits gestos diaris, el problema no se solucionarà mai i costarà, encara més, controlar les plagues». Els portaveus de les diferents zones afectades incideixen en la responsabilitat que té la ciutadania, per tal d'aconseguir una ciutat més neta i cívica. «Tampoc es tracta d'un nivell de plaga com si això fos el conte d'El flautista d'Hamelin, això no obstant és evident que hi ha d'haver un equilibri, i depèn molt de cadascun de nosaltres construir una ciutat més neta i mantenir-la amb empatia a escala social», ha dit Emir.

tracking