Diari Més

Urbanisme

L'AV Reus Nord creu que la renovació de l'Eix Central dinamitzarà la zona

L'Ajuntament adjudica el projecte executiu per la reurbanització d'aquesta zona amb un pressupost de 114.779,80 euros

Imatge de l'avantprojecte de la reurbanització del carrer Ample i la plaça del Víctor.

L'AV Reus Nord creu que la renovació de l'Eix Central dinamitzarà la zonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament ha assignat a Batlle i Roig Arquitectura SLP el contracte per a la redacció del projecte executiu i la direcció d'obra de la reurbanització del carrer Ample, la plaça del Víctor i la plaça del pintor Fortuny amb un pressupost de 114.779,80 euros. El projecte és un avanç «positiu», segons ha valorat el president de l'Associació de Veïns (AV) Reus Nord, Joan Ramon Ferré, ja que «permetrà millorar l'Eix Central i connectar-lo amb els comerços de la zona, especialment els del carrer Ample».

Segons Ferré, les obres per reurbanitzar les tres àrees de l'eix central són molt favorables, tant pels veïns com la majoria de comerciants de la zona: «D'entrada ens agrada molt el projecte i que aquest, finalment, tiri endavant. Evidentment, voldríem que el procés fos més ràpid, però si aconsegueixen dur-lo a terme dins del termini previst, vora el setembre d'aquest 2022, suposarà no només una millora per la ciutat sinó pel barri. Hi ha comerços que, actualment, no tenen massa afluència. Tanmateix, generant espais amples, més verds i pels vianants, s'aconseguirà que la gent hi passegi per la zona i, així, connectin amb les botigues».

Tot i que s'ha licitat com un sol projecte, ha quedat dividit en tres àmbits per tal de facilitar l'execució de les obres en temps de manera independent: en dos mesos, a comptar des de la data de formalització del contracte, l'adjudicatari haurà de presentar el projecte de l'àmbit de la plaça del Víctor i en deu mesos, els projectes de la plaça del Pintor Fortuny i el carrer Ample.

Tan bon punt disposi del projecte executiu, el consistori té previst treure a licitació el contracte d'execució de les obres de l'àmbit de la plaça del Víctor, amb la previsió de poder iniciar la reurbanització el setembre d'enguany. El pla d'inversions 2022 ja reserva una partida de 668.000 euros per a l'execució de les obres.

Els projectes executius que ara s'han adjudicat, s'hauran de basar en l'avantprojecte de la reurbanització, que en el seu dia també va ser adjudicat i redactat per Batlle i Roig Arquitectura SLP, i haurà de tenir en compte el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Natural de la ciutat, per fer valdre els elements catalogats i altres punts d'interès.

Els projectes han de resoldre, en el seu conjunt, aspectes com la pacificació de la mobilitat, donar prioritat de pas als vianants, la creació d'espais de passeig així com estades de relació i descans, millorar la connectivitat entre l'estació de tren i el centre, integrar el verd com a infraestructura ecològica bàsica i construir un eix cívic que doni continuïtat a l'eix central de la ciutat. Aquests incorporaran mesures per garantir l'accessibilitat universal, millores de seguretat, cobertura wifi pública, criteris de sostenibilitat per reduir el consum energètic o sensors de qualitat d'aire, entre d'altres.

Els projectes executius han de fixar diferents objectius per cada àmbit d'actuació. En el cas de l'entorn de la plaça del Víctor, es preveu un canvi en la mobilitat per reduir el trànsit de la plaça, contribuint a la pacificació del carrer Ample, i es donarà prioritat a l'accés i mobilitat per als vianants. Pel que fa a l'espai de la plaça del Pintor Fortuny, hi haurà un canvi en la mobilitat també per reduir el trànsit de la plaça, es farà una millora de la relació amb la plaça de la Llibertat així com la continuïtat de l'eix nord-sud des del passeig Mata fins a la plaça del Mercadal i el carrer Major.

La pacificació del carrer Ample donarà continuïtat a l'eix cívic del carrer de Llovera. Es reduirà l'estacionament a la superfície i també hi haurà un canvi en la mobilitat per reduir el trànsit del carrer, invertint en la prioritat dels vianants i cotxes. L'increment i integració de l'arbrat i la vegetació ja existent, la creació de plataformes úniques o de punts de descans i lleure són objectius comuns a les tres àrees.

tracking