Diari Més
Meritxell Garcia

Autora del llibre 'A les teves sabates' (Ed. La Galera)

Llibres

«Ens estem adonant que l'empatia és important i que hi ha molta feina a fer»

L'escriptora, que és coach d'empatia i alta sensibilitat, oferirà un taller per a famílies aquest divendres, a les 18 h., a la llibreria Galatea de Reus

La coach i escriptora Meritxell Garcia.

«Ens estem adonant que l'empatia és important i que hi ha molta feina a fer»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—El taller d'empatia que dirigirà a Reus aquest divendres sorgeix arran de la publicació del conte A les teves sabates. Com planteja l'activitat?

—El llibre és un exercici d'empatia pràctica. Explica la història d'una nena, la Mimi, que un bon dia fa l'exercici de posar-se les sabates dels seus familiars, i, per art de màgia, experimenta els seus sentiments i les seves emocions. El taller és una extensió d'això, una manera de treballar conjuntament, pares i fills, aquestes habilitats. Els proposo un exercici d'empatia pràctica, fent que els nens es descalcin, es posin les sabates del pare o de la mare i els facin preguntes. Per exemple: on han estat avui aquestes sabates? Després fem l'exercici invers i són els pares els que es posen les sabates dels fills.

—Per què és important treballar l'empatia en l'àmbit familiar?

—Hi ha un aspecte molt evident, que és saber posar-nos al lloc de l'altra persona. Però en la vida familiar això té un impacte multidimensional, perquè a més de comprendre l'altra persona, ens ajuda a entendre'ns a nosaltres mateixos i fa que siguem capaços de comunicar-nos amb més concreció, perquè ens coneixem millor. També ens ajuda en la resolució de conflictes, on moltes vegades només som capaços de veure el nostre punt de vista. L'empatia obre la nostra perspectiva i ens fa veure que hi ha múltiples visions de les coses. I a mesura que som capaços de fer-nos una definició de la realitat amb més d'una perspectiva, podem entendre millor el conflicte. Moltes vegades ens enganxem en una paraula, en allò que ens ha molestat, però no arribem al que hi ha al fons. L'empatia està en l'espai contrari a tot això. En definitiva, en l'àmbit familiar l'empatia fa que siguem més comunicatius, que tothom se senti escoltat i que tots sentin que les seves necessitats estan cobertes.

—L'empatia és una habilitat innata?

—Sí. Ara bé, això no vol dir que tots la fem servir, i que ho fem bé, i sovint. Jo sempre dic que, encara que sigui una habilitat innata, cal fer múscul. Cal treballar aquestes qualitats des de les seves diferents facetes perquè ens ajuden a viure millor, a ser nosaltres i a entendre millor els altres. Tots, cada dia, ens comuniquem amb altres persones; per tant l'empatia és la base per a aquest dia a dia.

—Últimament l'empatia s'està reivindicant amb molta força. És un valor a l'alça?

—És cert que se'n parla molt i que està en auge. Jo penso que ens estem adonant que l'empatia és important perquè, en part, l'hem perdut. Tenim empatia de grup, que vol dir que som molt empàtics amb la gent que coneixem, estimem o pensen com nosaltres, però quan hem de fer extensiva aquesta empatia fora del nostre grup de pertinença, ens costa molt, i acabem entrant en una batalla d'opinions. I el que és important no és estar d'acord, sinó que arribem a entendre el que pensen els altres. Empatia és l'escolta activa, tenir una curiositat genuïna per saber i comprendre les coses en la seva profunditat. Crec que ens estem adonant que aquí encara tenim molta feina per fer.

tracking