Diari Més

Judicial

El jutge del cas Innova dicta l'arxiu provisional per a tretze investigats en la peça de les pròtesis de Traiber

En aquesta causa s'investigaven pressumptes pressions de regidors i directius de Sagessa per afavorir l'empresa

Teresa Gomis, exregidora de l'Ajuntament de Reus, en una imatge d'arxiu.

El jutge del cas Innova dicta l'arxiu provisional per a tretze investigats en la peça de les pròtesis de TraiberDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus, que instrueix el cas Innova, ha arxivat provisionalment la peça 4 del cas per als tretze investigats que hi havia. L'escrit judicial indica que no té sentit que els investigats continuïn amb aquesta condició, ja que els indicis contra ells «han perdut solidesa»amb el pas del temps. Es tracta de regidors de l'Ajuntament de Reus i directius de Sagessa, com Marc Arza, Teresa Gomis, Enric Agustí, Miquel Àngel Puig, Lluís Nualart, Luís Márquez, Carlos Abelló, Angel Matías, Francisco Javier Gomà, Antonio Foz, Joan Benet i José Augusto García Navarro, a més de l'empresa Activa Mútua.

L'escrit del jutge Diego Álvarez de Juan indica que es van practicar 25 entrades i registres que han suposat una gran quantitat de documentació. Ara bé, del seu anàlisi no s'ha obtingut cap indici, diu, que permeti mantenir la condició d'investigats de totes les persones imputades. A més, el magistrat afirma que davant del «silenci»i «l'absència d'interès»per part de les acusacions particulars -exercides per l'Ajuntament de Reus, la CUP i Ara Reus- des de l'auto del 16 de març del 2017, ha dictaminat que deixin d'exercir d'acusacions.

Per això, de Juan resolt que tampoc podran exercir d'acusació particular en la resta de peces separades del cas - 3, 5, 9, 10, 11, 12, 13 i 14. Tot i això, la CUP seguirà com a acusació en la 3 i 5 perquè en va sol·licitar diligències. L'arxivament no és ferm i les parts poden presentar un recurs d'apel·lació en els pròxims cinc dies. Per la seva banda, els cupaires han explicat que encara no han rebut cap notificació dels jutjats i assenyalen que volen mantenir-se com a acusació de totes les peces.

La peça separada número 4

El cas d'Innova va destapar que unes 6.000 persones van patir problemes de salut pel fet de portar pròtesis presumptament defectuoses de Traiber. La investigació va arrencar per investigar aquestes peces i per determinar com s'havien obtingut els contractes amb l'Hospital Sant Joan de Reus. De fet, la instrucció de la peça número 4 d'Innova va comportar detenció de Teresa Gomis com a presidenta del centre hospitalari reusenc i màxima responsable del grup Sagessa, encarregat de la gestió del centre.

Arran de la investigació, també es van detenir sis alts càrrecs de l'àmbit sanitari reusenc i dos empresaris. Entre ells, Luís Márquez, propietari de Traiber, i Miquel Àngel Puig, qui era el màxim responsable d'Activa Mútua. A tots ells, se'ls investigava per delictes de prevaricació i malversació de cabals públics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, societari, frau a l'Administració, estafa, corrupció entre particulars, falsedat documental, salut pública, i blanqueig de capitals.

L'octubre del 2016, el jutge del cas Innova va acordar dividir en dues parts la peça separada número 4 que investigava els presumptes delictes de corrupció en la compra i col·locació de pròtesis caducades i en mal estat de l'empresa Traiber. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJ), s'ha arxivat la peça 4, però la 15, la referent la investigació sobre les pròtesis, segueix oberta.

«S'ha acabat el calvari»

L'exregidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Reus, Marc Arza, ha afirmat que el jutge podria haver arxivat el cas fa molt de temps i ha valorat positivament la resolució. «Estic content que s'hagi acabat el calvari, però alhora dolgut i indignat pel que hem hagut de viure durant sis anys i mig», ha dit a l'ACN. Arza confia que cap de les parts que conformen l'acusació particular presentin recurs d'apel·lació a l'auto judicial.

«La contundència dels arguments de l'arxivament farà que cap de les parts polítiques la mogui», ha considerat. L'exregidor ha rebut la notificació judicial aquest dijous i, ara per ara, no té previst emprendre cap acció judicial arran de la imputació.

tracking