Diari Més

Seeguretat

Els fets delictius a Reus es redueixen prop d'un 8% respecte el 2019

L'Ajuntament encarrega el Pla Local de Seguretat per definir el programa de seguretat pública a la ciutat

Pla general de l'inici de la Junta Local de Seguretat de Reus, amb els principals representants dels cossos policials.

Els fets delictius a Reus es redueixen prop d'un 8% respecte el 2019ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els fets delictius s'han reduït a Reus un 7,8% respecte el 2019, segons ha explicat el consistori després de la reunió de la Junta Local de Seguretat. Les dades corresponen als períodes entre gener i agost de 2019 i 2021 i estan marcades per les restriccions de la pandèmia. Els delictes contra el patrimoni, tot i ser els més freqüents amb 3.298 casos, han disminuït un 13% respecte fa dos anys. També s'han aixecat menys actes per incivisme i entre 2019 i 2020 se n'han registrat un 6,5% menys. En canvi, els delictes contra la seguretat viària han pujat un 65,5%, un repunt que atribueixen a una major pressió policial. D'altra banda, l'Ajuntament ha encarregat el Pla Local de Seguretat per definir el programa de seguretat pública de la ciutat.

Segons les dades fetes públiques aquest dijous, els delictes que han tingut un increment més marcat entre 2019 i 2021 han estat els relacionats amb la seguretat viària -un 65,5%-, l'ordre públic -un 48,9%- i la salut pública -un 31,3%-. Majoritàriament, els delictes penals que s'han vist reduïts en aquest període de temps corresponen a aquells vinculats al patrimoni -un 13% menys-, a la violència -un 25,8% menys-, contra les persones -un 3,7% menys- i els robatoris amb força -un 10,2% menys-.

En l'àmbit de seguretat viària, els delictes més destacats han estat conduir sota els efectes de l'alcohol, circular sense permís de conduir o bé fer-ho sense haver obtingut mai el carnet de conduir. Pel que fa als delictes contra el patrimoni, els més habituals han estat els furts, danys i estafes digitals; i en menor mesura, el robatori a l'interior de vehicles o els robatoris amb força a domicilis.

En relació a la tendència relacionada amb la celebració de botellots, el cap de la Guàrdia Urbana de Reus, Pedro Muñoz, ha felicitat a la ciutadania pel seu «comportament cívic»i ha negat que s'hagi produït cap fet "destacable" en aquest àmbit. En aquesta línia, Muñoz també ha apuntat que les actes relacionades amb el soroll tant a l'espai públic com privat són més comunes a causa de l'augment de la sensibilitat de la població posterior al període de confinament envers les molèsties acústiques. Pel que fa a les actes aixecades per miccionar al carrer, s'han rebaixat considerablement. Mentre que al 2019 es van detectar 942 persones fent les seves necessitats a la via pública, en el primer semestre de 2021 només n'han estat 59.

Davant l'aixecament de les restriccions imposades a l'oci nocturn a partir de la mitjanit d'aquest dijous, des del consistori reusenc han anunciat que seguiran reforçant la presència policial al carrer per tal d'evitar que actes incívics relacionats amb sorolls o miccions tornin a augmentar a curt termini.

Més actes per ús de vehicles de mobilitat personal que al 2019

En la Junta Local de Seguretat també s'ha analitzat l'augment d'actes aixecades a usuaris de vehicles de mobilitat personal. Es tracta d'un tipus d'acta quasi inexistent al 2019 i que amb la normalització de patinets a les ciutats ha augmentat considerablement. Segons Muñoz, en el que portem d'any s'han aixecat 360 actes per circular per voreres o altres espais per a vianants, per sobre de les 355 que es van interposar el 2020.

En aquest sentit, la regidora de Seguretat Ciutadana, Convivència i Civisme de Reus, Dolors Vázquez, ha insistit en la importància de la pedagogia per conscienciar els usuaris dels drets i deures quan circulen amb aquests vehicles. Vázquez ha anunciat que ja es treballa per ampliar les xerrades informatives sobre els patinets al conjunt de la ciutadania.

Llum verda al Pla Local de Seguretat

Arran de la celebració de la Junta Local de Seguretat, el govern local ha encarregat formalment l'elaboració del Pla Local de Seguretat. Aquest és un document que tindrà com a objectiu definir el programa de seguretat pública i que integrarà de forma global tots els cossos. Així, està previst que s'incloguin les administracions i autoritats que tinguin competències en aquest àmbit, però alhora també es tingui en compte la participació ciutadana en els processos d'informació i decisió. Tot i que la regidora ha assegurat que faran el possible per redactar-lo l'abans possible i tenir-lo en menys d'un any, no ha posat una data concreta per finalitzar el pla.

Paral·lelament, el govern local ha fet èmfasi en la Unitat de Mediació de la Guàrdia Urbana, que en el darrer any ha incrementat la seva plantilla amb una nova incorporació. La pandèmia també ha tingut una incidència en el nombre de casos que ha gestionat aquesta unitat i al llarg de 2021 s'han registrat 178 actuacions, mentre que el 2020 en van ser 149.

tracking