Diari Més

Salut

Els informadors de Reus recullen més dubtes entre les dones quant a la vacunació

Les campanyes de Salut han registrat un biaix provocat per la desinformació pel que fa als efectes en el cicle reproductiu

El regidor de Salut i Ciutadania durant el balanç de la campanya de sensibilització contra la covid.

Els informadors de Reus recullen més dubtes entre les dones quant a la vacunacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els informadors a peu de carrer han registrat més dubtes entre les dones pel que fa a la vacunació contra la covid arran de la desinformació sobre els efectes que aquesta pot tenir en el seu cicle reproductiu. Així ho conclou la regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament gràcies a les campanyes organitzades entre l'agost del 2020 i el 2021 per informar sobre la covid-19. Entre la gent amb la qual els educadors han interactuat durant aquests mesos, hi ha un 25% que dubta si posar-se o no la vacuna i un altre 13% que assegura que no ho farà, o bé per negacionisme, por als efectes secundaris o desconfiança. Les dades registrades durant les converses a peu de carrer no mostren diferències per grups d'edat ni per zones de la ciutat, però sí que ho fan si s'analitzen des d'una perspectiva de gènere. Així doncs, moltes de les dones que mostraven reticències a rebre la vacuna asseguraven tenir dubtes tant pel que fa als efectes secundaris com per la seva possible afectació als períodes de fertilitat, lactància, embaràs o menstruació. En aquest sentit, el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, va assegurar ahir durant el balanç de la campanya que això demostra la manca «d'enfocaments amb perspectiva de gènere» pel que fa a la prevenció i divulgació de temes relacionats amb la sanitat. Així doncs, va explicar que és una línia en la qual la regidoria continiuarà treballant per tal d'impulsar la presència de les dones en tots els àmbits relacionats amb la salut, les malalties, la medicació i la investigació.

El regidor va assegurar que una altra de les línies en les quals Salut continuarà posant esforços és en «continuar promovent la campanya de vacunació», tot i que des del consistori remarquen que els índexs de persones vacunades a la ciutat es troben en «uns nivells satisfactoris, similars a la mitjana de Catalunya». Malgrat això, Subirats va remarcar que alguns grups d'edat a la ciutat, com per exemple el del voltant dels 45 anys, «encarà està per sota del 80%» de persones vacunades amb la pauta completa.

Balanç positiu de la campanya

Subirats va fer un balanç positiu de la campanya que la regidoria ha portat a terme durant un any per tal de facilitar informació a la ciutadania sobre la covid-19 i les mesures en vigor en cada període, però també ha estat molt útil per percebre la situació general gràcies a les interaccions amb els informadors a peu de carrer distribuïts en diferents punts de la ciutat. Durant aquests mesos, la regidoria ha arribat a unes 10.300 persones en les quatre fases en les quals s'ha dividit la campanya. La darrera fase, popularitzada com a Quedem?, va coincidir amb la represa de l'activitat a principis de l'estiu, amb la flexibilització de moltes de les mesures i amb la campanya de vacunació ja en marxa. Així mateix, el regidor va valorar molt positivament la feina feta «hem posat informadors al carrer, que han fet un esforç important per adaptar-se a les diferents situacions i canvis que marcava la pròpia evolució de la pandèmia i de les onades que hi ha hagut, i això ens ha servit per copsar l'estat d'ànim, les preocupacions i els pensaments de la ciutadania».

La primera fase es va fer entre l'agost i el setembre de l'any 2020 i es va centrar a resoldre dubtes coincidint amb el primer moment de les PCR massives. Les sensacions que es van copsar van ser de cansament, desgast i por. En aquell moment, l'èmfasi es va fer en les persones de més de 65 anys i també en els joves. La següent fase es va fer entre els mesos de novembre i desembre del 2020. Es va parlar amb 2.110 persones, a les quals se'ls feien arribar missatges sobre les mesures a seguir en les trobades familiars, els grups bombolla i les mesures que havien de tenir en compte per a les festes de Nadal. Les sensacions de la gent eren de por i de preocupació i es va fer èmfasi en la població en general, en un moment en el qual el risc de rebrot se situava entre 1.316 i 562. La tercera fase es va fer ja enguany, entre els mesos de maig i juny, amb missatges sobre l'increment de les trobades, les implicacions i responsabilitats de cadascú, la gestió del risc i les vacunes. Les principals sensacions copsades giraven al voltant dels dubtes per les vacunes, però també el cansament i la responsabilitat. Finalment, el mes d'agost passat es va dur a terme la darrera fase de la campanya amb missatges al voltant de la vacunació, principalment, però també sobre la responsabilitat i les mesures de protecció en les trobades. En aquesta es va poder copsar el cansament i estigmatització, sobretot entre el jovent.

El balanç de la campanya també li ha permès a la regidoria de Salut marcar les línies d'intervenció futures que passen per, a banda de seguir promovent la vacunació i incloure una perspectiva de gènere, evitar l'estigmatització de la malaltia per tal d'intentar protegir la salut i promoure els drets en salut del jovent com a persones capaces de prendre decisions informades que cal que siguin respectades a partir dels 16 anys.

tracking