Diari Més

Veïnal

Unes 60 famílies interessades en l'autoabastiment de l'AVV La Mineta de Reus

Una vintena de persones ja s'han compromès amb la compra col·lectiva de plaques solars i la junta continua rebent consultes

Imatge dels límits del barri de La Mineta.

Unes 60 famílies interessades en l'autoabastiment de l'AVV La Mineta de Reuslamineta.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una seixantena de famílies han mostrat el seu interès a adherir-se al projecte d'autoabastiment energètic iniciat per l'Associació de Veïns (AVV) La Mineta. Xavier Panisello, president de l'associació, explica que dimecres passat es van reunir els veïns per «concretar detalls» i començar a fer passes endavant.

Durant la trobada, l'AVV va explicar les dues fases en les quals consistirà el projecte. D'una banda, «la primera fase que serà la d'execució més immediata» consistirà en «la compra col·lectiva de plaques solars», explica Panisello. En aquest sentit, es va informar els assistents sobre el marc normatiu que regula la instal·lació de les plaques i les subvencions, així com les «diferents possibilitats que existeixen des del punt de vista tècnic». En acabar la reunió, «vam acordar recollir la informació concreta de les persones interessades mitjançant un formulari», diu Panisello. Tot i que inicialment l'AVV havia previst recollir aquestes dades necessàries en uns quinze dies per redactar una mena de plec de prescripcions tècniques i fer-lo arribar a diferents empreses, Panisello explica que aquest procés passarà a ser de «tres o quatre setmanes» per donar temps a diferents comunitats de veïns del barri que «estan interessades a instal·lar les plaques per abastir el consum comunitari com l'ascensor o la llum de les escales» a realitzar les reunions de veïns que s'escauen per aprovar la seva adhesió a la compra col·lectiva. El president assegura que una vegada reunida tota la informació necessària en el plec, aquest «s'enviarà a totes les empreses instal·ladores que els pugui interessar». Una vegada rebudes les respostes de les diferents companyies, l'associació farà «una mena de concurs per tal d'escollir la millor opció» i, després d'escollir-la, l'empresa guanyadora haurà de «fer els estudis personalitzats per a cadascuna de les instal·lacions». Així doncs, Panisello explica que «no tothom tindrà la mateixa», ja que depèn de les necessitats i característiques de cada llar o comunitat interessada. «No és una sola compra», remarca, l'únic que es fa és «negociar el preu conjuntament» amb la finalitat de què la transició a l'autoabastiment energètic sostenible surti el més econòmic possible. Per prendre aquesta decisió de la manera més «objectiva» possible, Panisello explica que la intenció és «contractar una assessoria externa» Una vegada feta la instal·lació, «es faran tots els papers per aconseguir les subvencions» i s'engegarà aquest autoabastiment.

La segona fase és a més llarg termini segons Panisello, ja que «la normativa encara està molt verda i hi ha moltes incerteses» pel que fa a les «comunitats energètiques». La principal finalitat d'esdevenir una seria que el sobrant d'energia «el podríem compartir entre nosaltres», ja que «la companyia l'està comprant a un preu molt baix en comparació amb els usuaris» i «estalviar-nos així uns diners». Així doncs, el president assegura que «estem en converses amb l'Ajuntament perquè han contractat una consultora especialitzada» i així poder tenir accés a la situació actual sobre aquest tema quan tinguin l'informe.

Panisello assegura que la reunió de dimecres «va ser un èxit» arran de l'assistència i «va servir per conèixer part de la gent interessada» i tenir «la certesa de què podrem tirar endavant el projecte». Així mateix assegura que una vintena de persones ja s'hi han adherit. A més, l'associació està valorant obrir aquesta compra col·lectiva a veïns d'altres zones de la ciutat, ja que Panisello assegura que «fins i tot ens han contactat persones d'altres barris demanant si hi hauria la possibilitat d'adherir's-hi». «També estem en contacte amb altres barris de Tarragona que es troben en processos similars» al de l'AVV La Mineta «amb els quals compartim informació, coneixements i potser, fins i tot, recursos», assegura Panisello.

En els pròxims dies l'associació publicarà el formulari al web lamineta.cat perquè totes aquelles persones interessades el puguin emplenar i adherir-s'hi. Al mateix portal s'hi troben les dades de contacte per poder esclarir qualsevol dubte respecte al projecte energètic.

tracking