Diari Més

Misericòrdia

Algunes colles denuncien «massa cadires buides» en els actes festius de Misericòrdia

El Ball de Diables de Reus emplaça l'alcalde i el regidor de Cultura a «pressionar les conselleries» per evitar «incoherències»

Els integrants del Ball de Diables de Reus, durant la nit davant el santuari.

Prop de 170 diables i 6.000 carretilles il·luminen la MisericòrdiaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Hi va haver massa cadires buides», assegura Roger de la Cruz, president del Ball de Diables de Reus, respecte a la Cercavila de Foc celebrada el dissabte passat al voltant del Mercat Central amb cadires i aforament limitat. Afirmacions similars es repeteixen per part d'Albert Bermúdez, president de l'Orfeó reusenc, i Diana Mónico, una de les mestres encarregades del Ball parlat de Marcos Vicente, quant als seus respectius actes.

Bermúdez va assegurar que malgrat que, «un quart després que les entrades estiguessin disponibles, ja estaven exhaurides» i «sabem que molta gent se'n va quedar sense», el dia de la representació de Misericòrdia: de Reus al Cel «hi va haver moltes cadires buides, sobretot al primer passi». El president de l'Orfeó reusenc assegura que «lamentem aquesta situació» i considera que, malgrat no ser quelcom fàcil, «la gestió de la venda d'entrades podria haver estat millorable».

Així mateix, Mónico considera que, arran de la descentralització de les festes que ha portat els actes a diferents espais de la ciutat, «no s'ha acabat de fer-ne ressò», per la qual cosa la representació del Ball parlat de dimarts «va quedar bastant limitada a les famílies». La mestra de l'escola La Vitxeta també lamenta que «moltes famílies» es quedin sense veure la representació del ball durant el Seguici.

D'altra banda, De la Cruz demana que «si s'exhaureixen les entrades», «no hi hagi una cadira buida» als esdeveniments. De fet, des del Ball de Diables han reivindicat aquesta qüestió reiteradament a través de les xarxes socials, ja que «hi ha molta gent a la qual li agradaria ser-hi, però es queda fora». En aquest sentit, i comptant amb el precedent de les festes de Sant Pere quan també va passar, des de Reus Cultura s'ha fet especial èmfasi enguany a dir que, si algú agafa una entrada i finalment no assistirà a l'acte, la torni per tal que tothom pugui gaudir de les festes. Per aquest motiu s'ha habilitat el correu electrònic entrades@reuscultura.cat.

El BDR demana coherència

Des del Ball de Diables de Reus han denunciat les «incoherències» en les mesures sanitàries pel que fa a la cultura en un comunicat difós a través de xarxes socials. En aquesta línia, De la Cruz lamenta que «divendres passat es va fer l'espectacle Misericòrdia: de Reus al Cel a la Prioral amb aforament limitat, però si l'endemà s'hagués fet una missa, es podria haver omplert». Assegura que això és el que passarà el dia 25, quan «a dos quarts de cinc hi ha la missa a l'interior del Santuari amb entrada lliure, però a dos quarts de set al ball solemne curt de l'Àliga l'aforament torna a ser limitat al mateix espai».

«No entenem com és possible que es permetin manifestacions multitudinàries» mentre els actes de les festes majors continuen amb «restriccions d'aforament», lamenta l'agrupació en el comunicat. De la Cruz assegura que «els drets fonamentals com els de manifestació i culte s'han de respectar», però considera que el govern hauria de contemplar també el «dret a la cultura».

Així doncs, el comunicat emès pel Ball de Diables insta a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, a pressionar a les conselleries de Cultura i Salut del Govern de la Generalitat per tal d'adequar les mesures de prevenció de la covid al context actual i evitar d'aquesta manera «situacions incoherents».

De la Cruz assegura que el comunicat ha estat fet tenint en compte «el context de Reus, però dirigit cap a tot el país» i «hauria d'anar en benefici de Tarragona, amb Santa Tecla; de Barcelona, amb la Mercè; de Reus, amb Misericòrdia, i totes les Festes Majors que quedin». Per últim, el president del Ball de Diables assegura que la cultura és segura i que «la gent és conscient i va amb mascareta». Lamenta, però, que les limitacions d'aforament amb entrada prèvia, d'una banda acaben deixant cadires buides, i de l'altra, «acaben provocant aglomeracions a l'exterior dels recintes» per seguir els actes.

tracking