Diari Més

Mobilitat

Una caminada tècnica ahir a Reus va servir per conèixer les problemàtiques de la mobilitat

Diferents col·lectius han aportat la seva opinió sobre la seguretat viària i barreres arquitectòniques

Imatge dels representants de les entitats juntament amb tècnics de l'Ajuntament i de l'empresa encarregada de la redacció del pla.

Una caminada tècnica ahir a Reus per conèixer les problemàtiques de la mobilitatDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una quinzena de persones van participar ahir en una caminada tècnica organitzada per l'Ajuntament i els tècnics encarregats de la redacció del Pla de Mobilitat. Tots els participants convidats a prendre part de l'acció han estat membres d'associacions de la ciutat per tal de donar veu a diferents col·lectius i realitats de la vida quotidiana. Entre aquestes es troben entitats com l'ONCE, l'Aspercamp o la Fundació Pere Mata, així com representants d'esplais per a infants, agrupacions ciclistes, la Federació d'Associacions de Veïns de Reus o un taller de cotxes. D'aquesta manera, els organitzadors van pretendre tenir en compte les opinions més diverses i les problemàtiques de cada col·lectiu a l'hora de desplaçar-se per la ciutat.

Els participants en aquesta acció, emmarcada en la Setmana Europea de la Mobilitat, van sortir del Mercat Central i van fer una ruta circular d'aproximadament una hora. Durant el recorregut es van anar aturant als punts que els tècnics havien detectat ja com a «conflictius» en la diagnosi prèvia, però també en aquelles zones on el grup considera problemàtics.

Un dels primers suggeriments fets pels representants de les entitats abans d'iniciar la caminada va ser acabar amb l'opacitat de les dades d'accidentalitat a la ciutat. Alguns dels presents van denunciar que, en diverses ocasions, s'han demanat aquestes xifres de manera desglosada a l'Ajuntament, però no han rebut resposta. També van denunciar que el Pla de Seguretat Viària no és públic. Van assegurar que si ho fos es facilitaria «treballar sobre la realitat i no només seguint la intuïció».

Altres problemàtiques assenyalades pels participants van ser referents a les barreres arquitectòniques, sobretot pel que fa a les persones amb dificultats visuals; les tensions entre diferents usuaris d'espais molt reduïts; i, fins i tot, elements situats al carrer que dificulten l'autonomia i seguretat dels infants a l'hora de creuar el pas de vianants.

També es va debatre sobre l'estat de molts carrils bici de la ciutat, els quals acaben abruptament, estan desgastats o mal senyalitzats. Aquesta última sovint deriva en l'ocupació de l'espai habilitat per a bicicletes per part d'altres usuaris o, fins i tot, de terrasses o parades en algunes zones de la ciutat.

Aquesta caminada en la qual s'han recollit les diferents problemàtiques expressades de manera transversal permetrà als tècnics tenir una visió molt més acurada de totes les realitats a l'hora de redactar el pla. Aquesta revisió vol tenir en compte també totes les situacions de la vida quotidiana, per la qual cosa els tècnics van convidar als representants a pensar «en totes les situacions» i compartir les seves sensacions a les diferents zones quan és fosc o en dies de pluja. En aquest sentit, una queixa unànime va ser pel que fa a certs paviments de la ciutat que rellisquen molt quan estan mullats.

tracking