Diari Més

Municipal

El centre de Reus comptarà amb 23.000 nous comptadors intel·ligents en 4 anys

Aigües de Reus completarà la substitució amb la licitació d'aquesta segona fase per 1,8 MEUR

Imatge d'arxiu de les terrasses dels diferents locals ubicats a la plaça del Mercadal a Reus.

Reus ha perdut una seixantena de restaurants des de principis del 2020Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre de Reus comptarà amb uns 23.000 comptadors intel·ligents nous a quatre anys vista. Així ho preveu la licitació del contracte de l'empresa municipal Aigües de Reus per a la segona fase d'implementació de la telemesura amb un pressupost previst d'1.837.718 euros. Una vegada completada aquesta segona fase, l'empresa haurà acabat la substitució de tot el parc de comptadors de la ciutat, amb un total de 47.520 unitats instal·lades.

La primera fase, ja completada, va substituir principalment els comptadors de les rutes més allunyades del centre de la ciutat i fora de l'entorn de les avingudes que l'envolten: Països Catalans, Sant Bernat Calbó, President Macià, Marià Fortuny i Onze de setembre. Durant aquesta primera intervenció també es van instal·lar quinze concentradors de dades en catorze ubicacions diferents, ja que a les oficines d'Aigües de Reus n'hi ha dos. Aquestes eines serveixen per emmagatzemar de manera segura les dades actualitzades del consum de cada comptador. Posteriorment, aquesta informació és enviada en format comprimit i encriptat al servidor situat a les oficines centrals de l'empresa municipal. Allà el software processa les dades i assigna a cada comptador l'últim valor registrat, mantenint així actualitzat el sistema.

En aquesta segona fase ara posada a concurs públic, el criteri que seguirà l'empresa municipal per a l'últim desplegament serà el de la proximitat a concentradors o bé ja instal·lats o d'altres nous a proposar pel licitant. Quant als futurs concentradors, Aigües de Reus ha proposat una sèrie d'equipaments on es podrien ubicar. Segons s'assegura al plec de prescripcions tècniques, el desplegament es farà per rutes de lectura, les quals una vegada seleccionades es realitzaran de manera íntegra. Així doncs, s'incorporaran a la xarxa fixa els comptadors de diferents calibres existents, tant d'habitatges amb calibre 13 mm com d'altres superiors, inclosos els grans consumidors.

Durant la primera fase, es va desenvolupar una estructura de xarxa fixa completa seguint els protocols de l'OMS. Amb aquesta segona fase, a licitació fins a mitjans d'octubre, l'empresa pretén finalitzar la xarxa de telemesura seguint amb el compliment de l'OMS, al qual se li afegeixen ara els protocols de llarga distància LoRa. Aquesta normativa a complir que se li afegeix a la segona fase permet la connexió de sensors i altres dispositius amb un manteniment i despesa energètica mínims, afavorint així que les bateries puguin durar anys.

Aquest procés de substitució dels aparells en el qual porta treballant l'empresa municipal des del 2017, persegueix la modernització de les infraestructures i, per tant, del servei. Així doncs, l'empresa guanyadora del concurs públic tindrà un període de quatre anys per subministrar els 23.000 comptadors restants i adequar la xarxa per tal de posar punt final al reemplaçament íntegre dels comptadors utilitzats fins ara. El sistema de telemesura permet als usuaris conèixer el seu consum en temps real, detectar una fuita o configurar alarmes que avisin en cas que se superi un consum determinat, entre altres. D'aquesta manera, ja no és necessària la lectura ordinària dels dispositius antics duta a terme per tècnics. La tele lectura preveu reduir les errades en la lectura i mantenir les dades actualitzades constantment. Totes aquelles persones que ja tinguin instal·lat un comptador d'aquestes característiques poden consultar el seu perfil a través del lloc web de l'empresa municipal, on també hi ha un videotutorial per conèixer totes les possibilitats que ofereix aquesta digitalització.

tracking