Diari Més

Laboral

Els visitadors mèdics denuncien que encara no poden accedir als centres de Reus

Asseguren que no poden dur a terme la seva feina i demanen poder reunir-se amb els metges de manera reglada de nou

Imatge d'arxiu del CAP Sant Pere, un dels centres de Reus als quals els visitadors no tenen accés.

Els visitadors mèdics denuncien que encara no poden accedir als centres de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els visitadors mèdics denuncien que, un any i mig després de l'inici de la pandèmia, encara no poden accedir als centres sanitaris a Catalunya. Així ho denuncia Jordi Alegret, visitador a la zona de Reus, qui assegura que «és molt complicat treballar així», ja que «la nostra tasca és informar de la novetat terapèutica» als metges dels diferents centres sanitaris. Alegret explica que dur a terme aquestes reunions de manera virtual és molt difícil i denuncia que «quan els podem veure és al carrer», ja que moltes vegades «hem d'esperar al carrer al canvi de torn» per poder fer la seva feina. En aquesta línia, des de l'Associació de Visitadors Mèdics de Tarragona asseguren que «ens veiem amb els metges al pàrquing, entre els cotxes, com si fóssim traficants». Alegret assegura que «no és un lloc adequat perquè un metge rebi la informació» i «el soroll dificulta la trobada», i denuncia que és al centre on s'haurien de realitzar.

Des de l'associació expliquen que la majoria de visitadors van deixar de fer visites presencials «tres dies abans que es decretés l'estat d'alarma» i d'ençà que no han pogut tornar a entrar. Denuncien que Catalunya és l'única comunitat on «no podem anar al nostre lloc de treball», malgrat «haver enviat quatre cartes a la Generalitat a dia d'avui» per regular la situació, ja que «s'estaven perdent llocs de treball». Actualment, l'associació assegura que una gran part del col·lectiu ha patit o encara està en situació d'ERTO i aproximadament un 5% han estat acomiadats, tot i que temen que aquesta xifra continuï augmentant si es manté aquesta situació.

L'última carta va ser enviada al juliol i des de l'Associació de Visitadors Mèdics de Tarragona denuncien que «hi ha un silenci administratiu» per part del Govern que «no ens permet treballar», i demanen que se'ls permeti accedir als centres sanitaris de manera reglada, «establint un espai i un horari concret». A més, asseguren que a través dels programes de visita «es pot veure la traçabilitat» en cas d'haver-hi algun contagi, «estem tots vacunats» i fins i tot s'ofereixen a fer-se un test d'antígens abans de les cites com ja fan quan es reuneixen entre ells.

A més, asseguren que les visites virtuals mai han estat realment la solució, ja que a l'inici de la pandèmia els metges estaven molt enfeinats i els visitadors es van limitar a fer de suport per si sorgien consultes sobre els fàrmacs. Però consideren que segueix sent inviable, ja que «els metges estan esgotats» i «estan sacrificant la seva pròpia vida per seguir en formació constant després de les seves hores de feina». Des de l'associació asseguren que «els Col·legis de Metges també ens volen rebre» i els dos col·lectius esperen que la conselleria «posi solució a aquesta situació tan complicada» de la mateixa forma que s'ha fet a la resta de l'Estat espanyol, sempre «seguint les mesures contra la covid-19 que cada centre consideri necessàries».

Josep Tutusaus, secretari general d'USITAC, assegura que actualment els visitadors «pateixen una discriminació» en no facilitar-se la seva feina dins dels centres ara que l'activitat torna a ser presencial. Per això des d'USITAC demanen que «se'ls posi els mitjans per poder desenvolupar la seva tasca», regulant l'horari i l'espai d'accés així com el nombre de visitadors al centre per tal d'evitar que hagin de recórrer tot l'edifici.

tracking