Diari Més

Exposicions

Els rituals funeraris, abans i ara

El Cementiri de Reus acull l'exposició 'La Mort Viscuda', concebuda pel Col·lectiu Carrutxa

Inauguració de l'exposició el passat dijous a Reus amb l'alcalde Carles Pellicer.

Els rituals funeraris, abans i araCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De quina manera vivim el dol per les persones que moren? Com ha canviat aquest concepte i els rituals que hi estan associats amb el temps? Aquestes són algunes reflexions que recull l'exposició La Mort Viscuda. Els rituals funeraris del passat al present, que es va inaugurar el passat dijous al Cementiri de Reus.

La mostra, concebuda pel Centre de documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, té les flors com a fil conductor. Les imatges que se'n mostren han estat triades entre els elements funeraris del mateix Cementiri. Així per exemple, hi és la rosa, símbol del dolor, el cascall, símbol del son a l'espera de la vida eterna, la corona de flors, que representa l'esperança en la immortalitat, o les flors variades que recorden la brevetat de la vida.

L'exposició es complementa amb diversos panells que transiten pels aspectes socioculturals associats a la mort i el dol, qüestions sovint poc abordades. S'hi expliquen rituals com el fet de combregar abans de morir, una pràctica ritual que permet al moribund i a la seva família preparar-se per al moment de traspàs i fer-ho en comunitat, o la vetlla del difunt, un pas que enfortia aquest suport comunitari i el transformava en una experiència compartida.

La mostra repassa també els rituals d'enterrament, tant els passats com els més recents, incorporats per la presència de noves minories religioses a la nostra societat. Posa en evidència també els canvis en els rituals de dol, antigament suportats sobretot per les dones, i simbolitzats mitjançant la roba negra i rituals com no encendre el foc els dies de festa o estar amb les persianes abaixades. L'exposició convida a reflexionar com les formes de dol s'han transformat amb les societats urbanitzades.

L'exposició repassa també figures tradicionals dels processos de la mort i el dol, com la de l'amortallador, encarregat de vestir el difunt amb les seves millors gales, i aborda la mort infantil i la construcció d'espais i símbols per al record dels que han traspassat.

Tot plegat, es mostra amb el suport visual de fotografies de l'Arxiu dels Serveis Funeraris de Reus i el Baix Camp -Ferran Estivill, el Centre de la Imatge Mas Iglesias-CIMIR, i l'Institut Municipal Reus Cultura.

La Mort Viscuda forma part de les activitats organitzades en el marc dels actes de commemoració dels 150 Anys del Cementiri, una programació que es va iniciar el gener d'aquest any i que finalitzarà al desembre. L'exposició és d'entrada lliure i es podrà visitar també dins del programa de les rutes diürnes que cada mes acull el Cementiri General de Reus (generalment cada primer diumenge de mes) i que també són guiades pel Col·lectiu Carrutxa. Aquesta era una activitat que s'havia programat inicialment fins al mes de juny d'enguany, però donada la demanda existent i l'aforament reduït, s'ha determinat realitzar-les fins a finals d'any.

Detall de l'exposició del Cementiri de Reus.

Els rituals funeraris, abans i araCedida

tracking