Diari Més

Urbanisme

El raval de Santa Anna de Reus serà una illa de vianants de plataforma única

L'Ajuntament adjudica les obres de reforma del raval de Santa Anna i també les del Parc de Lliscament

Imatge del projecte executiu del raval de Santa Anna.

L'Ajuntament de Reus adjudica les obres de reforma del raval de Santa Anna i també les del Parc de LliscamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Reus ha adjudicat les obres de transformació en zona de vianants del tram del raval Santa Anna entre la plaça de Prim i el carrer de Santa Anna a l'empresa Izer Ingenieria y Economia, per un import de 374.650,80 euros. El contracte té un termini d'execució de 4 mesos i la previsió és que les obres s'iniciïn el pròxim mes d'octubre. En paral·lel, l'Ajuntament avança en la tramitació de la segona fase del projecte, que inclou el tram entre el carrer de Santa Anna i la plaça Catalunya, i carrer Salvador Espriu. El passat mes d'agost, es va adjudicar el contracte per a la redacció del projecte a CIG Enginyeria SLP, per un import de 13.612,50 euros i un termini d'execució de de 4 mesos.

El projecte de transformació del raval de Santa Anna en zona de vianants planteja convertir el vial en una illa de vianants de plataforma única; una plaça allargada amb la presència d'elements de mobiliari urbà que fomentin l'ús per a la ciutadania a peu, creïn zones d'estada i que, alhora, siguin vestíbul de les botigues i del patrimoni arquitectònic del carrer, i contribueixen a naturalitzar l'entorn amb l'increment d'espais verds. La idea principal de la intervenció és guanyar un espai per als vianants. El raval de Santa Anna es transformarà en un recorregut cívic que converteixi els actuals llocs de pas en llocs d'estada i de relació de la ciutadania.

Serà una illa de vianants de plataforma única. El projecte manté les voreres i vorades actuals, i proposa un paviment confortable, d'asfalt polit amb àrids de pedra de color rosada per les zones on hi hagin de circular vehicles de manera ocasional. La circulació dels vehicles de residents es resoldrà amb el control d'accés mitjançant lectura de matrícula. També està prevista la redistribució de les zones de càrrega i descarrega afectades.

Un dels principals atractius del futur raval és el mobiliari urbà. Els nous elements es configuren a partir de parklets, elements de fusta amb jardineria i plataforma d'estada -de fàcil instal·lació i manteniment-, que permeten canviar la imatge del vial i generar nous espais de relació. Es creen així llocs d'estada i de convivència, que es configuren com a vestíbuls dels establiments comercials i patrimonials, i contribueixen a incentivar l'activitat econòmica i a promocionar el patrimoni arquitectònic. Aquests espais d'estada, es dissenyen també amb jardineria, fet que contribueix a naturalitzar l'entorn amb l'increment d'espais verds.

La qualitat ambiental també es millora amb la instal·lació de làmpades Led de baix consum, més eficients i ecològiques. I es millorarà la il·luminació, amb l'objectiu d'augmentar el confort i la seguretat.

El projecte de la segona fase definirà la continuïtat de la primera, amb les mateixes característiques: guanyar espai per als vianants i transformar el traçat en un recorregut cívic que converteixi els actuals llocs de pas en llocs d'estada i de relació de la ciutadania. La transformació del carrer de Salvador Espriu en zona de vianants preveurà garantir l'accessibilitat de l'aparcament privat que hi ha en aquest vial. El projecte executiu definirà la descentralització del control d'accés a l'equipament al carrer de l'Amargura per tal de facilitar l'entrada i sortida de clients i limitar l'accés a la resta de vehicles.

Noves instal·lacions al Parc de Lliscament

L'Ajuntament ha adjudicat a l'empresa Servidel SLU la contractació de les obres del Parc de Lliscament de Reus, per un import total de 904.638,23 euros. Les obres comportaran la creació d'un parc esportiu urbà i la recuperació del paisatge i els valors ecològics i naturals. El termini d'execució de les obres és de 10 mesos a comptar de la data de formalització del contracte.

El parc esportiu inclourà les noves instal·lacions per a la pràctica d'esports de lliscament, així com noves pistes de petanca i elements de calistènia. La zona verda de l'entorn preveu la naturalització i la creació de noves zones d'estada entre el barranc dels Capellans i el carrer de Ginesta. El projecte contempla de reflexió sobre l'encaix del parc en el seu entorn urbà i natural immediat, així com l'encaix en el projecte de la V Verda.

El parc esportiu es concep com un nucli d'activitat física de la ciutat i que actuarà de punt de trobada intergeneracional gràcies als tres espais que conformen el parc esportiu: la zona de lliscament, el parc de cal·listènia i l l'àrea de petanca.

La instal·lació central és el nou skate park, de 1.066 metres quadrats. El disseny ha prioritzat la integració paisatgística, amb elements que tenen poc impacte visual ja que s'eleven poc per sobre de la cota del terreny. S'ha buscat la interconnexió entre les persones que patinen i passegen, un espai de relació i de contacte amb els camins i els vianants. Aquest espai constarà d'una superfície contínua de formigó pulit, a diferència de l'actual skate park, que estava format per elements prefabricats. L'aposta per un skateparc integrat és una decisió basada no sols en l'àmplia funcionalitat esportiva, sinó per la durabilitat i resistència a les inclemències meteorològiques. Respecte al parc de cal·listènia, comptarà amb una gran varietat d'elements per exercitar-se. Se situa en un àrea sobre una superfície de pradera natural marcada pels camins perimetrals

I finalment, la zona de petanca substituirà la zona actual per una de nova amb molta més amplitud i en un entorn naturalitzat per compaginar l'estada i el joc d'aquesta modalitat.

tracking