Diari Més

Infraestructures

El nou DORA preveu una inversió de 20,80 MEUR a l'aeroport de Reus fins al 2026

El document preveu accions de manteniment a Reus mentre que la inversió a Girona serà per desenvolupar les instal·lacions

Imatge d'arxiu de l'aeroport de Reus abans de la pandèmia.

El nou DORA preveu una inversió de 20,80 MEUR a l'aeroport de Reus fins al 2026Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Document d'Ordenació i Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026 preveu una inversió de 20,80 milions d'euros, principalment pel que fa a millores i manteniment de la infraestructura. El document que es va fer públic divendres i el qual haurà de ser debatut i aprovat pel Consell de Ministres abans del 30 de setembre, contempla actuacions en l'adequació de paviments i drenatges, la millora de les ajudes a la navegació, l'increment de la seguretat operacional i de les persones, així com inversions de reposició. També recull la previsió dels passatgers que passaran anualment per les infraestructures del Baix Camp durant aquests cinc anys. Aena preveu que dels 581.849 que espera per enguany, la xifra augmenti un 12,9% fins a arribar als 1.066.571 d'usuaris el 2026.

A principis d'agost es va fer públic l'acord entre els governs de la Generalitat i el central referent a l'ampliació de l'aeroport del Prat, la qual van assegurar que estaria lligada a una millora de la connectivitat dels aeroports de Reus i Girona amb Barcelona a través de la xarxa ferroviària d'alta velocitat. Tot i això, el document en cap moment fa referència a les connexions ferroviàries entre els tres aeroports catalans. A més, des del ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, van assegurar ara fa un mes que Aena disposava de plans de creixement propis per aquests aeroports per tal que puguin ser complementaris al del Prat. El nou DORA, però, no preveu cap inversió pel que fa al desenvolupament de les infraestructures de la Costa Daurada, mentre que sí que fa referències al «desenvolupament de l'aeroport de Girona», al qual s'hi destinaran 10,62 milions d'euros. A aquesta quantitat se li ha de sumar altres inversions de millora fins a arribar als 24,32 milions d'euros d'inversió que preveu Aena a l'aeroport de la Costa Brava, les actuacions del qual apareixen al DORA com «inversions rellevants». Així doncs, els fons previstos per a l'aeroport gironí pels pròxims cinc anys supera en 3,52 milions d'euros el pressupost del de Reus. Pel que fa als passatgers, el document preveu que l'aeroport de Girona passi del milió de passatgers l'any vinent, mentre que a Reus no es preveu arribar a aquesta xifra fins a l'any 2025.

Ampliació de l'aeroport del Prat

La publicació del DORA ha aixecat controvèrsies, ja que segueix plantejant l'ampliació de l'aeroport del Prat cap a l'est, la qual cosa afectaria zones de l'espai protegit per la Xarxa Natura 2000. En aquesta línia, els socis del Govern van anunciar ahir que no s'avalarà cap proposta d'ampliació de l'aeroport que afecti negativament la llacuna de la Ricarda. «La protecció mediambiental és la línia vermella», va assegurar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Va afegir que la reforma es pactarà des de Catalunya, ja que el Pla Director necessari per portar a terme el projecte anunciat requereix l'aprovació de diferents administracions, entre elles la Generalitat.

Divendres, el president Pere Aragonès va exigir explicacions a Aena, al·legant que la proposta «no reflecteix el consens establert» pel Govern. Esquerra Republicana veu «impossible» donar suport a la proposta plantejada i reclama a l'executiu de Pedro Sánchez una «rectificació urgent». A més, van interpel·lar a Podem a fer valer el seu pes al Consell de Ministres, que és qui ha d'aprovar el DORA, «si veritablement també defensen la protecció dels espais naturals i la biodiversitat». D'altra banda, Lluís Mijoler, l'alcalde del Prat del Llobregat, va dir divendres que el document evidenciava que la Generalitat «ha mentit» i va augurar que la Comissió Europea, òrgan que també té veu en l'aprovació del Pla Director, no avalarà el projecte. Mijoler va assegurar ahir que l'executiu s'hi ha oposat públicament «perquè els han posat en aquesta situació» i va reclamar una reunió de la taula institucional del Prat. El descontentament, però, no només és visible entre diferents partits polítics, sinó que la majoria de veïns del Prat i moltes organitzacions ecologistes rebutgen el pla d'ampliació. Així doncs, el pròxim diumenge 19 de setembre ha estat convocada una mobilització en contra d'aquest projecte que preveu destruir part del patrimoni natural del Prat.

tracking